"Vi odlar för lite grönsaker i Norrbotten"

Under Elisabeth Öbergs föreläsning fick åhörarna inspiration om odling och en knuff framåt kring hemmaodling. "Länets försörjningsförmåga av mat är nere på 20–25 procent", säger hon.

"Beredskapen i Norrbotten är mellan tre och sju dagar om inte mat fraktas hit", säger Elisabeth Öberg, hortonom.

"Beredskapen i Norrbotten är mellan tre och sju dagar om inte mat fraktas hit", säger Elisabeth Öberg, hortonom.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2023-04-10 09:30

Nyligen var Elisabeth Öberg, hortonom, på Kaleido och höll en inspirerande föreläsning om hur och vad man kan odla själv på bästa sätt på våra breddgrader, oavsett om man har en blomlåda, ett trädgårdsland eller en gård.

Hon tog upp hur låg självförsörjningsförmåga av grönt och övrig mat vi har i länet.

– Den mat som kommer från Norrbotten är bra, riktigt bra, men vi tillverkar för lite. För 20 år sen var länets försörjningsförmåga av mat 50 procent. Idag är den förmågan nere på 20–25 procent, säger Elisabeth Öberg.

Så här i början av odlingssäsongen, när man ska så fröer, är det enligt Elisabeth Öberg viktigt vilka sorter man väljer.

– Det bästa är att köpa yrkesfrö från fröfirmor istället för i vanliga butiker då de är mer anpassade för våra breddgrader, har hög grobarhet och är billigare.

Hon tipsade om sortförslag för grönsaksodling i norra Sverige som är en sammanställning av Ann-Kristin Isaksson från Hushållningssällskapet.

– Där finns tips på olika sorter av broccoli, kål, morötter, lök och mycket annat som fungerar bra för odling i norra Sverige och är testodlat i Öjebyn Agro Park, säger hon.

Under inspirationsföreläsningen kom frågor från publiken om lämplig plantjord och problem med ökad förekomst av sniglar i trädgårdarna.

– Det finns helt klart bra och sämre plantjord och det har ofta att göra med hur mycket torv den innehåller, viss torv gör jorden kompakt, säger Elisabeth Öberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!