Ödesdag för psykiatrin – majoriteten vill lägga ner i Piteå

Utredningarna kring införandet av specialpsykiatriska omvårdnadsteam är klara. På tisdag kommer regionstyrelsen att fatta beslut i frågan som också avgör ödet för slutenvårdspsykiatrin i Piteå.

Regionstyrelsens ordförande Anders Öberg (S) säger att man ser positivt på förslaget som kan innebära att slutenvårdspsykiatrin i Piteå avvecklas. "Vi ser nödvändigheten i detta", säger han. (Arkivbild)

Regionstyrelsens ordförande Anders Öberg (S) säger att man ser positivt på förslaget som kan innebära att slutenvårdspsykiatrin i Piteå avvecklas. "Vi ser nödvändigheten i detta", säger han. (Arkivbild)

Foto: Klas Hallvarez

Piteå2024-06-02 06:00

Nyheten i korthet

  • Region Norrbottens utredningar om att avveckla slutenvårdspsykiatrin i Piteå till förmån för speciella omvårdnadsteam är klara. Beslut fattas på tisdag.
  • Trots kritik menar regionstyrelsens ordförande Anders Öberg att förändringen är nödvändig för att förbättra vårdkvaliteten och minska beroendet av inhyrd personal.
  • Om förslaget godkänns kommer arbetssättet att testas och utvärderas under våren 2025. Oppositionen i regionen har uttryckt oro över att förslaget kommer att minska antalet slutenvårdsplatser.

PT har i flera artiklar berättat om hur Region Norrbotten utrett möjligheten att avveckla slutenvårdspsykiatrin i Piteå till förmån för speciella omvårdnadsteam som ska behandla patienter i deras hem. Nu är utredningarna klara och på tisdag ska regionstyrelsen fatta beslut i frågan. Regionstyrelsens ordförande Anders Öberg (S) säger att man i majoriteten är positiva till förslaget.

– Vi har en kritisk situation inom psykiatrin och vi förmår inte bemanna vårdplatserna fullt ut. Av erfarenhet från andra ställen vet vi att införandet av specialpsykiatriska omvårdnadsteam gett goda resultat och att fler kunnat få vård.

Förslaget har mött hård kritik, både inom Regionen och bland patienter och tidigare patienter. Trots detta säger Anders Öberg att vårdsituationen i länet gör att man vill gå vidare med förslaget.

– Vi ser nödvändigheten i detta och det gör vi av tre skäl. Dels behöver vi stärka vårdkvaliteten som vi i dag inte förmår upprätthålla. För det andra vill vi bryta problematiken kring inhyrd personal, där detta kommer att få konkret effekt. Det tredje handlar om att vi vill ställa om till nära vård där vi möter patienterna utanför sjukhuset och i andra vårdformer, säger han och fortsätter:

– Jag förstår att det finns en oro. När en arbetsplats förändras och ens arbetsuppgifter kommer att se annorlunda ut blir man såklart påverkad. Vi är ödmjuka till den oro som finns men ser också att vi måste göra en förändring.

Hur ser ni på kritiken som riktats mot förslaget från patienter och tidigare patienter?

– Vi har haft dialoger med patienter, patientorganisationer och anhöriga. När vi beskriver vad vi vill göra uttrycker många ett stort lugn och säger att det är ett arbetssätt de gärna vill testa. Sedan förstår vi givetvis att det finns andra som känner oro.

Om förslaget går igenom ska arbetssättet testas för att sedan utvärderas under våren 2025.

– Vi föreslår att man ska omdisponera vårdplatserna i Norrbotten för att testa huruvida det här blir som vi tänker oss. Vi möjliggör att vi får fler tillgängliga vårdplatsdygn om vi flyttar vårdplatserna till Sunderbyn.

På frågan om exakt hur många vårdplatser som faktiskt flyttas till Sunderbyn är Anders Öberg mer vag.

Blir det då motsvarande tio platser som flyttas till Sunderbyn?

– Nej, det blir det inte. Delar av de psykiatriska vårdplatserna är i dag öppna från måndag till fredag. Ambitionen är att vi ska ha öppet fler platser under veckans alla dagar. Förhoppningsvis gör det att vi får fler vårdplatsdygn tillgängliga.

Vi har ju tio fysiska vårdplatser i Piteå i dag. Hur många extra blir det i Sunderbyn?

– Jag vet inte exakt hur många fler det blir men man möjliggör fler vårdplatser. I dag är många inskrivna måndag till fredag för att sedan bli utskrivna inför helgen. Tanken är att vi ska ha fler tillgängliga vårdplatser under veckans alla dagar. Dessutom tror vi ju att införandet av specialpsykiatriska omvårdnadsteam ska minska behovet av slutenvård.

Men det blir inte fler patienter som kan vara inskrivna samtidigt?

– Nja, men vi tror att vi kommer att minska behovet av slutenvård när vi inför omvårdnadsteamen.

Ni har ju tidigare sagt att platserna i Piteå ska omfördelas till Sunderbyn?

– Ja, men de ökar sett till vårdplatsdygn. I dag har vi problemet att vi inte lyckas bemanna alla vårdplatser vi har i Sunderbyn då vi har för få medarbetare.

Okej, men hur många platser vill ni då bemanna upp?

– Vi vill bemanna upp alla platser om det är möjligt.

Den politiska oppositionen i regionen har kritiserat förslaget. Linda Frohm (M) säger att man i grunden är positiva till införandet av specialpsykiatriska omvårdnadsteam men oroas för att förslaget kommer att göra att slutenpsykiatriska vårdplatser försvinner.

– Min uppfattning är att man med detta förslag minskar antalet disponibla vårdplatser. Bara för att man som patient får stanna över helgen betyder ju inte det att en annan patient som behöver hjälp får plats samtidigt. Vi är kritiska till förslaget och kommer att yrka på avslag, säger hon och fortsätter:

– Den här processen har varit undermålig. Vi är i grunden positiva till omvårdnadsteam och tror att det är viktigt att man förflyttar hälsa och sjukvård närmare individen. Vi ser däremot inte att man ytterligare kan minska antalet slutenvårdsplatser i Norrbotten. Vi ligger redan lågt per capita och har en stor överbeläggning, säger hon.

undefined
Moderaternas gruppledare Linda Frohm är positiv till specialpsykiatriska omvårdnadsteam men är kritisk till att dra ner på disponibla slutenvårdsplatser. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!