Allt färre går till kyrkan och deltar i gudstjänster. Helén Lundberg, kyrkoherde i Piteå församling, vill veta om gudstjänsterna möter en ovan gudstjänstbesökares behov och hur de kan förbättras. Tanken väcktes när hon jobbade som kyrkoherde i Råneå 2003–2011. Hon anlitade observatörer som kom till gudstjänster, fick anteckningsblock och penna och sedan skrev ned tankar, förslag och frågetecken om vad de upplevt.
– Jag tänkte att det vore roligt att prova, roligt att få röster från dem som inte är vana att gå i kyrkan, säger hon.
Samma sak har hon nu infört i Piteå församling. Två observatörer är redan anmälda, och kyrkoherden hoppas på fler.
– Observatörerna i Råneå var glatt överraskade, till exempel över att det var människor i så många olika åldrar närvarande, säger Helén Lundberg.
Hon menar att gudstjänsten inte anpassas i innehåll när observatörerna är där och att det aldrig kommer bli tal om ”showbusiness”.
– Det här är inte för att göra gudstjänsterna som de vill ha dem, utan för veta om de möter deras behov.
Feedback
Syftet med observatörer som sitter med i kyrkan är att få röster och feedback från dem som inte har varit där på cirka två år.
– Vi som jobbar vet hur det är, vi vet innehållet. De här ser på gudstjänsten med andra ögon, säger hon.
Efter att gudstjänsten är klar träffar Helén Lundberg observatörerna över en bit mat och samtalar om vad de upplevt. Observationerna kommer ske i Piteå stads kyrka, men kyrkor i byarna kan också få besök.
– Det känns spännande. Det är människor som alla har olika behov och känslor, säger hon.
Ytterligare ett steg i att utvärdera gudstjänsterna har kyrkan tagit genom att införa ett system med kulor i olika färger som besökarna får stoppa i en glasburk på väg ut ur kyrkan. Varje färg representerar hur besökaren känner sig efter kyrkobesöket.
– Vi räknar och för statistik efter varje gudstjänst. Vad är det vi kan se, frågar vi oss, säger hon.