I nuläget finns ingen skyldighet att märka och registrera sin katt – men en ändring är nu på gång. I en lagrådsremiss föreslår regeringen att alla katter som stadigvarande vistas i Sverige ska omfattas av motsvarande krav som hundar.
– Katter är ett av våra vanligaste husdjur. Tyvärr finns det också cirka 100 000 katter i Sverige som saknar ett hem. För att öka skyddet för katterna vill vi nu underlätta för myndigheterna och de ideella organisationer som arbetar med katter att skilja ägda katter från katter som saknar ett hem, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Det nya lagförslaget ska göra det lättare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare och att identifiera vilka katter som saknar ett hem så att de kan tas om hand. Det ska minska lidandet för hemlösa katterna och stärka både djurskyddet och statusen för katten som sällskapsdjur.
Regeringen föreslår att Jordbruksverket ska få ansvaret att föra register över kattägarna. Tullverket, länsstyrelserna, Polismyndigheten och de kommunala nämnder som har uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet föreslås vidare få direktåtkomst till registret. Länsstyrelserna, som ansvarar för djurskyddskontrollen, får också en möjlighet att meddela förelägganden om att bestämmelserna om märkning och registrering ska följas. Dessa förelägganden får förenas med vite. Det innebär att kattägare som inte följer reglerna kan tvingas betala böter.
På Föreningen Kattakuten gläds man åt förslaget.
– Allt som görs för att höja kattens status är bra, säger ordförande Camilla Zerpe Carlsson.
Hon säger att det är som julafton varje gång en katt omhändertas och det visar sig att den är chippad och ägaren kan hittas. Chipmärkning med tillhörande registrering underlättar följaktligen arbetet för Kattakuten men det nya lagförslaget väcker också en del frågor.
– Jag funderar lite över hur man ska kontrollera att en ny lag efterlevs och vad gör man om man hittar en ochippad katt och den man vet äger katten nekar till det.
Då det gäller chipmärkning har Kattakuten haft chippningskampanjer på olika platser i länet och att Piteå ofta utmärkt sig.
– Piteåborna har slutit upp på ett fantastiskt sätt och kommit med sina katter för att få dem märkta.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.