Obehöriga läste hennes patientjournal

När svårt sjuka Matilda Berglund upptäckte att över hundra obehöriga vårdanställda vid Piteå sjukhus läst hennes patientjournal gjorde hon en polisanmälan. "Först blev jag förbannad och sen jätteledsen."

En svår hjärntumör gör livet tungt för Matilda Berglund, Piteå. Hon har anmält Piteå sjukhus till IVO och patientnämnden.

En svår hjärntumör gör livet tungt för Matilda Berglund, Piteå. Hon har anmält Piteå sjukhus till IVO och patientnämnden.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

PITEÅ2019-01-04 21:00

Matilda Berglund, 34, har i fyra år lidit av en obotlig tumör i hjärnan. Hon har varit öppen med sin kamp och om sina problem med vården.

– Jag har slussats runt så mycket och inte fått hjälp, säger hon.

Turerna till sjukhuset i Piteå har varit många och långa till slut fick hon nog och anmälde Piteå sjukhus till IVO och patientnämnden.

– Kämpat har jag gjort och gör, inte bara mot alla symtom utan även för att få den vård jag behöver. Jag klassas som en svår patient. Läkare har gissat på säkert åtta olika tumörtyper.

När hon begärde ut sina journaler i somras kom kallduschen.

– Jag upptäckte att många i vården varit in och läst mina journaler trots att det inte har med mig att göra. Min kritik mot vården och min öppenhet har nog gjort att nyfikenheten väckts hos vårdpersonal.

Hon reagerade först med bli förbannad, och sedan jätteledsen.

– Jag blev ledsen för att så många varit in och läst av nyfikenhet. Ingen enda har velat hjälpa mig. Jag har bett om att man ska kontakta andra sjukhus för att få mer kunskap om min tumör, men det gjordes inte. Medan jag legat hemma och kämpat för att orka ta mig igenom dagarna så har vårdpersonal snokat i mina journaler.

Hon har elva sidor med namn på personal som läst hennes journal.

– Vissa namn på läkare känner jag igen, men andra har jag ingen aning om vem det är.

I december låg hon inne i några dagar och under den tiden hade 60 personer varit inne i journalen.

– Så många hade inte med min vård att göra.

När hon fick hjälp orkade hon till slut göra en polisanmälan mot Region Norrbotten.

Hos polisen säger Aron Backman, kriminalkommissarie, att anmälan är under utredning och just har börjat.

– Rubriceringen är brott mot offentlighets- och sekretesslagen. Vi har än inte fått grepp om anmälan och vi har börjat titta på hur vi ska tackla den. Utredningen kan bli både stor och liten beroende hur vi gör.

Enligt lagen har vårdpersonal endast rätt att läsa de patienters journaler som man har en vårdrelation till, eller journaler för att få informationen för arbetes skull.

– Jag har inte tagit del av polisanmälan än, säger Veronika Sundström, regiondirektör men tillägger att regionen tar alla dataintrång på yttersta allvar.

Internt görs slumpmässiga kontroller för att kontrollera att regelverket efterlevs.

– Avslöjas brott finns det olika arbetsrättsliga åtgärder, en varning eller avsked.

Hon säger att det är ovanligt i regionen att journaler läses av de som inte har någon patientrelation.

– Det är en viktig förtroendefråga för patienterna.

Regler för patientjournaler

För att få ta del av uppgifter måste den som arbetar hos en vårdgivare delta i vården av patienten eller behöva uppgifterna för sitt arbete. Ingen inom vården får någonsin gå in och titta i en patientjournal eller på provsvar om de inte har någon anledning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!