Obehaglig bildstöld var inget brott

Bilder på Tomas Åström användes av en falsk Facebookprofil i flera år. ”Det är obehagligt”, säger träningsprofilen från Piteå, som nu vill varna andra.

Inget brott. Bilder på Tomas Åström användas av en fejkanvändare på Facebook. Nu vill han varna andra för att vara försiktiga med att publicera bilder. "Det är tydligen inte något brott att använda någon annans bilder på Facebook", säger han.

Inget brott. Bilder på Tomas Åström användas av en fejkanvändare på Facebook. Nu vill han varna andra för att vara försiktiga med att publicera bilder. "Det är tydligen inte något brott att använda någon annans bilder på Facebook", säger han.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2016-02-26 05:00

För en tid sedan hörde en kvinna från södra Sverige av sig till Pitebon Tomas Åström, 28.

– Hon skrev att hon hade blivit hotad av en man som kallades sig för Erik Johansson och att det var jag på Facebookbilden. Hon hade gjort ett bildsök och fått tag i mina kontaktuppgifter, säger han.

Det visade sig att användaren ”Erik Johansson” hade funnits på Facebook i mer än fem år. Profilen porträtterades med flera bilder på Tomas Åström som skaparen hämtat från hans träningsblogg Fyrklövern – bland annat en bild som visar honom i shorts och bar överkropp.

– Det är riktigt obehagligt att någon använder en bild på mig och skriver till andra i falskt namn, säger Tomas Åström.

Det visade sig att den falska användaren bland annat skrivit berömmande och smickrande kommentarer när en kvinna i södra Sverige lagt ut bilder och inlägg på Facebook.

– Jag vet inte till 100 procent om det är sant, men det verkar som en tjej har skapat användaren för att boosta sig själv på sociala medier. Det verkar vara en riktig soppa med svartsjukekonflikter och jag vill absolut inte bli inblandad i det, säger Tomas Åström.

Han kontaktade polisen för att anmäla identitetsstölden. Handläggaren som tog emot anmälan lade dock ned utredningen på en gång.

– Jag kan tycka att det är ett brott, men polisen säger att det inte är ett brott att ta en annans bild och göra en fejkanvändare på Facebook. Det är bara ett brott om det utgör ett hot för mig, och det upplevde han inte att det gjorde, säger Tomas Åström.

Efter att Facebook blivit inblandade togs den falska användaren bort.

– Det känns bra att bilden är borta nu. Det har varit det viktigaste för mig, säger han.

Tomas Åström tycker det är bra att händelsen uppmärksammas så att fler blir medvetna om riskerna med att publicera bilder på nätet.

– När man är en offentlig person får man vara medveten om att det kan hända att folk tar bilder. Men att det skulle användas på det här sättet hade jag aldrig kunnat ana, säger han.

Har det här påverkat din öppenhet på nätet?

– Jag kommer definitivt att vara mer försiktig innan jag publicerar något och jag tror att fler borde tänka efter innan de lägger ut bilder och texter på sociala medier, framförallt yngre personer. Risken finns att de kan användas i obehagliga syften och brotten verkar inte vara prioriterade hos polisen, säger Tomas Åström.

Falska Facebookkonton

Bedragarkonton är inte tillåtna på Facebook. Om du upptäcker att någon har skapat ett konto för att imitera dig gå till bedragarens profil, klicka på omslagsfotot och välj anmäl. Om personen har blockerat dig kan du be en av dina vänner att anmäla kontot och sedan skicka länken som kommer upp till dig. Facebook agerar bara om de mottar anmälan från personen som efterliknas.

Om du inte har ett Facebook-konto kan du anmäla genom fylla i ett formulär på Facebooks hemsida.

Källa: Facebook

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om