Nytt vaccin mot lunginflammation

Influensatiderna är här – i år kan norrbottningarna vaccinera sig mot både influensan och pneumokocker, en bakterie som kan orsaka lunginflammation.

I höst är det även möjligt att vaccinera sig mot pneumokocker, en bakterie som kan orsaka lunginflammation, hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. (Arkivbild)

I höst är det även möjligt att vaccinera sig mot pneumokocker, en bakterie som kan orsaka lunginflammation, hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. (Arkivbild)

Foto: Claudio Bresciani/TT

PITEÅ2018-10-19 17:20

– Det är nytt för i år och något som vi jobbat hårt för från smittskyddets sida, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten till PT.

Pneumokocker är en bakterie som orsakar svåra infektioner som exempelvis blodförgiftning och hjärnhinneinflammation, mer än hälften av lunginflammationerna orsakas också av pneumokocker.

– Vaccinet ett bra sätt att förebygga hjärnhinneinflammation och blodförgiftning och ett hyfsat sätt att förebygga lunginflammationer, säger Anders Nystedt.

Han konstaterar att det handlar om allvarliga sjukdomar som kan leda till dödsfall:

– I första hand är vaccinet till för att skydda patienterna från att bli svårt sjuka. Om vi kan få folk att vaccinera sig är det en väldigt god reform, säger Anders Nystedt.

Han uppger att det varje år är cirka 500 inläggningar på länets sjukhus på grund av pneumokockorsakade infektioner.

– Jag har räknat lite på det och det blir i medeltal 4 000 till 5 000 vårddygn per år på sjukhusen i Norrbotten på grund av pneumokockinfektioner. Kan man bara reducera det bara litegrann, med exempelvis 1 000 vårddygn genom att vaccinera alla i riskgrupperna, blir det en hälsoekonomisk vinst för regionen.

Liksom vanligt influensavaccin är även vaccinet mot pneumokocker gratis för personer i riskgrupperna (läs mer i faktarutan).

– De stora hälsoekonomiska vinsterna får man genom att vaccinera dem med konkurrerande sjukdomar som hjärt- och lungsjukdomar, diabetes eller immunnedsatta sjukdomar. Det är då det är farligt att drabbas av pneumokocker. Börjar man vaccinera de här grupperna blir också smittspridningen lägre, det blir även fler sekundära vinster, säger Anders Nystedt.

Så när man tar sitt vaccin mot influensan kan man ta mot pneumokocker också?

– Ja, då kan man göra bort det samtidigt. Mitt förslag till vården är att så fort det kommer in en patient genom dörren som tillhör riskgrupperna, som kanske vill ta ett EKG eller träffa diabetessköterskan, så hugg dom! Då går det ganska fort att få dem i riskgrupperna vaccinerade, säger Anders Nystedt.

Han anser även att man kan trycka på om man själv tillhör en av riskgrupperna.

– Påminn din hälsocentral eller vårdinrättning att: "Hur var det nu med gratis vaccin mot pneumokocker"?

Han menar att det är ett "väldigt bra vaccin".

– Man kan få lite ont i armen av sprutan men det ger nästan inga biverkningar alls.

Vaccin mot pneumokocker

Regionfullmäktige har beslutat att införa avgiftsfri vaccination mot pneumokocker för vissa riskgrupper, detta från den 1 mars 2018.

Vill man ta vaccinet och inte tillhör någon av riskgrupperna får man bekosta det själv.

De grupper som omfattas av avgiftsfri pneumokockvaccination är bland annat:

Personer som är 65 år eller äldre. Patienter med hjärtsjukdom, lungsjukdom, leversjukdom, njursvikt, diabetes, avsaknad av mjälte, alkoholmissbruk samt tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar eller har nära kontakter till en person med nedsatt immunförsvar.

Källa: Region Norrbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!