Nytt upprop mot kärnkraftsverket

Två gånger har kommunfullmäktige i Piteå tagit ställning mot kärnkraftsbygget i finska Pyhäjoki. Sannolikt kommer kommunen också att skriva på uppropet från nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken.

Motståndet mot kärnkraftsprojektet i finska Pyhäjoki är stort i norra Sverige. Projektet kantas av problem och är försenat. Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken jobbar med ett upprop som ska skickas till finska politiker före valet den 14 april. (Bilden föreställer kärnkraftsverket i Forsmark).

Motståndet mot kärnkraftsprojektet i finska Pyhäjoki är stort i norra Sverige. Projektet kantas av problem och är försenat. Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken jobbar med ett upprop som ska skickas till finska politiker före valet den 14 april. (Bilden föreställer kärnkraftsverket i Forsmark).

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Piteå2019-02-07 19:05

Förre kommunalrådet Peter Roslund (S) var tidigt drivande för att Piteå kommun skulle ta ställning mot kärnkraftsbygget. Hans efterträdare Anders Lundkvist har inte sett det aktuella uppropet och inga diskussioner kring detta har skett. Däremot ser han spontant inga hinder för att skriva på uppropet.

– Nu var det innan min tid, men så vitt jag vet var det ganska stor politisk enighet för ett ställningstagande mot kärnkraftsbygget. Sedan dess har inte inställningen i sakfrågan ändrats och därför kan jag inte se något hinder att också skriva på uppropet, säger Anders Lundkvist.

Även Kalix är en kommun som tidigare sagt nej till kärnkraftsetableringen, men när frågan om uppropet för ett par dagar sedan togs upp i fullmäktige så lyckades den borgerliga oppositionen få till en återremiss. Det innebär sannolikt att kommunen inte hinner skriva på uppropet före deadline den 1 mars.

– Som jag förstått det handlade om huruvida en kommun ska skriva på ett upprop. De signaler jag fått är att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tänker skriva på uppropet som partier. Jag tror att även Centerpartiet kommer att göra så, säger Lena Lagerstam från nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken.

Sammanlagt har 21 kommuner sagt nej till kärnkraftsetableringen. Förutom Piteå är det Arvidsjaur, Boden, Kalix, Överkalix och Övertorneå i Norrbotten. Flera stora kustkommuner som Skellefteå, Umeå och Sundsvall har gjort samma sak.

– Vi har skickat ut uppropet till samtliga 21 nej-kommuner och hoppas att de skriver på uppropet, men hittills är det bara Vännäs. Vi hoppas på fler fram till den 1 mars. Ett 50-tal organisationer har redan skrivit på, säger Lena Lagerstam.

Vad ska uppropet användas till?

– Vi vill väcka opinion och ska skicka uppropet till finska politiker. Det är val i Finland den 14 april och vi hoppas att vi kan påverka litegrann. Det finns fortfarande chans att stoppa det här vansinnesprojektet, säger Lagerstam.

Markberedningen har påbörjats till en beräknad kostnad av fem miljarder, men själva kraftverket har ännu inte fått bygglov. Det har talats om att så ska ske i år, men det är osäkert.

– Jag tror det blir senare än så. Tidigast 2020, men hela projektet är försenat och kantas av problem.

Ni har inte gett upp?

– Nej, nej, vi tänker kämpa in i det sista.

Kärnkraft i Pyhäjoki

Kärnkraftsverket ska ligga i Pyhäjoki, drygt 15 mil från Skellefteå.

Det levereras och byggs av ryska intressen.

Projektet har kantats av problem och i oktober 2018 hoppade Rolls Royce av. De skulle leverera automationen.

Markarbetet är påbörjat, men själva kärnkraftsverket har inte fått något bygglov än.

Det svenska nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken kämpar för att stoppa projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om