Nytt rör för vatten till SCA

Ett cirka 7,5 kilometer långt rör håller på att läggas ner i Piteälven. Röret som är 250 millimeter i diameter, ska leda flockvatten från reningsverket i Öjebyn till SCA.

Tyngder. Röret tyngs ner i vattnet med hjälp av betongblock.

Tyngder. Röret tyngs ner i vattnet med hjälp av betongblock.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2016-10-21 14:27

SCA i Munksund behöver flockvatten vid tillverkningsprocessen i pappersbruket. Det vatten som används i dag går genom en befintlig ledning som ligger på Piteälvens botten. Den ledningen lades ner på 70-talet och börjar nu bli sliten.

– Vi har ganska mycket problem med läckage på den ledningen. Därför byter vi ut den mot en ny, säger Thomas Berglund, projektledare på SCA.

I dagarna inleddes arbetet och de första rördelarna har lagts ner från Storfors varv, där delarna också svetsas ihop. Sammanlagt ska vattenledningen bli 7,5 kilometer lång och sträcka sig från vattenreningsverket i Öjebyn till SCA i Munksund.

– Vi räknar med att vara klara till jul. Går allt som planerat kan vi ta ledningen i bruk då. Skulle det däremot bli smällkallt och isen lägger sig innan vi fått ner röret så kan vi tvingas vänta till våren med att göra klart, säger Thomas Berglund.

Eftersom röret till största del läggs i vattnet behövs särskilda tillstånd från både kommunen och länsstyrelsen. Det handlar om tillstånd för vattenverksamhet samt tillstånd för vissa avsteg från strandskyddet. Vattenverksamheten avser nedläggning av en cirka 7 kilometer lång vattenledning från Degeränget till Skuthamn, via Bergsvikssundet Inrefjärden och Yttrefjärden. Ledningen kommer att viktas ner på botten av betongvikter.

Att arbetet görs just nu är i mångt och mycket en miljöfråga. "Grävning och nedläggning av ny vattenledning bedöms inte medföra några negativa konsekvenser för växt- och djurlivet", skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Flockvatten

Flockning är en process som används inom vattenrening. För att få bort små partiklar av lera och smuts i vattnet tillsätter man flockningsmedel. Det gör att smutsen klumpar ihop sig och humus och oorganiska partiklar sammanfogas för att kunna avskiljas från vattnet.

Flockningen sker genom att en fällningskemikalie tillsätts till råvatten under omrörning vilket gör att partiklarna sammanfogas till flockar.

Vattnet blir delvis renat, det är dock inte drickbart.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om