Nytt regelverk kan bli hot mot landsbygden

Nya avskrivningsregler för bostadsbyggande i landets kommuner kan lägga en blöt filt över planerade projekt på landsbygden.

Regelverk. De nya avskrivningsregler som gäller för bostadsbyggande kan skapa högst orena årsredovisningar och har skapat oreda. Inte minst bland kommunala bostadsbolag. (Arkivbild)

Regelverk. De nya avskrivningsregler som gäller för bostadsbyggande kan skapa högst orena årsredovisningar och har skapat oreda. Inte minst bland kommunala bostadsbolag. (Arkivbild)

Foto: Hasse Holmberg / TT

PITEÅ2016-10-12 14:50

Det nya regelverket har kanske inte slagit ner som en bomb, men har ändå fått många att vakna upp, inte minst politiker.

För när kommunalt ägda bostadsföretag vill bygga upptäcker de att de nya redovisningsreglerna som infördes 2014 gör att även de mest lönsamma objekten måste bokföras som förluster.

– Det här kommer att innebära en dödsdom för hyresfastigheter på landsbygden, säger Johnny Åström, Norrbottens sjukvårdsparti.

De nya reglerna som kallas K3, innebär att fastigheter värderas som omsättningstillgångar. Tidigare värderades fastigheter som anläggningstillgångar baserat på det bokförda anskaffningsvärdet.

Exempelvis om det kommunala bostadsbolaget Pitebo vill bygga en hyresfastighet i Rosvik för 20 miljoner kronor, men där marknadsvärdet landar på tio miljoner, får bolaget enbart skriva av den senare summan.

– En idiotisk regelförändring. Det här innebär att den policy som kommunen har, att tio procent av totalen som byggs i stadskärnan ska byggas på landsbygden riskerar att falla helt, säger Åström.

Kommunalrådet Peter Roslund (S) håller med om att de nya avskrivningsreglerna skapar bekymmer.

– Däremot vill jag inte kategoriskt säga att det kommer innebära en dödsdom för bostadsbyggande på landsbygden.

– Men visst, att varje hus liksom ska ha sin egen resultaträkning jämfört med nu då det handlar om ett helt bestånd är åt skogen, säger Roslund som även sitter som styrelseordförande i Piteå kommunföretag, Pikab.

Det finns alltså ett kommunalt beslut om att tio procent av det som byggs i centrum ska byggas på mindre orter som Rosvik, Norrfjärden, Infjärden och Sjulsmark. Något som får Pitebo att dra öronen åt sig med yrkesrevisorernas nya regeltolkning.

Det kan nämnas att när Lindbäcks bygg AB fick det stora flerbostadsprojektet på busstationen i centrala stan, var kravet att företaget även skulle bygga motsvarande tio procent bostäder på landsbygden. Återstår se hur det blir med den saken.

Det återstår även se hur Piteå kommun kommer att agera i samband med kommande årsredovisningar.

I Trosa kommun har politikerna vägrat skriva ner sina fastighetsvärden.

– Jag ska inte föregå någonting. Men visst skulle vi kunna vägra vilket skulle skapa orena årsredovisningar.

– Det är tråkigt om inte revisorerna ser problematiken, säger Peter Roslund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!