Nytt projekt ska sätta stopp för byggfusket

Ett av fyra företag i byggbranschen anser sig tvingade att fuska med regelverken för att överleva. Främst handlar det om att tumma på arbetsmiljöregler, låta de anställda jobba för mycket övertid och anställa personal som saknar svenskt arbetstillstånd.

Säkerhetsrisker. Arbetsmiljöverkets undersökning visar att ett av fyra företag inom byggbranschen slirar på reglerna. Ofta handlar det om bristande säkerhet i arbetsmiljön.

Säkerhetsrisker. Arbetsmiljöverkets undersökning visar att ett av fyra företag inom byggbranschen slirar på reglerna. Ofta handlar det om bristande säkerhet i arbetsmiljön.

Foto: Hasse Holmberg / TT

PITEÅ2017-07-06 17:55

Det enligt en färsk undersökning från Arbetsmiljöverket.

Magnus Nyström är regionalt skyddsombud på Byggnads Norrbotten, han är inte förvånad över siffrorna.

– Åker man ut och kollar på sommarstugeområden här i kommunen så ser man till exempel att tak byggs, men det finns inga ställningar runt om. Många bygger tak utan fallskydd också. Det är ingenting vi som fackförbund kan kräva av företagen att de ska ha, säger han.

Han bekräftar också att utländsk arbetskraft är vanligt förekommande bland byggföretagen.

– Det är en mördande konkurrens. Och man anlitar inte utländsk arbetskraft för att den är bättre än snickarna som bor på orten, utan för att det är billigare. Vårt problem är att vi kan inte prata med de utländska arbetarna, de vill inte prata med facket. De tror att vi har tänkt skicka hem dem eller sno deras pengar, säger Magnus Nyström.

Anita Isaksson är projektledare för inspektion inom osund konkurrens vid Arbetsmiljöverket region Nord. Myndigheten genomför just nu ett projekt där man tillsammans med andra myndigheter såsom polisen, skattemyndigheten och i vissa fall Ekobrottsmyndigheten och Migrationsverket genomför oanmälda kontroller på byggarbetsplatser i Norr- och Västerbotten.

– Vi genomför inspektionsinsatser kontinuerligt. Det här samverkansprojektet är ett led i vår nationella insats mot företag som jobbar med osund konkurrens, säger Anita Isaksson.

Arbetsmiljöverket kan utfärda ett omedelbart förbud på en byggarbetsplats om myndigheten bedömer att det finns risk för liv och hälsa. Vitesförelägganden och sanktionsavgifter är andra verktyg man använder sig av för att stoppa byggfusket.

– Sanktionsavgiften ligger på minst 40 000 kronor och sedan 721 kronor per anställd i företaget, så det kan bli en 50 000–60 000 kronor för ett mindre företag. Det är ganska kännbart, säger Patrik Hemmingsson, som också leder projektet vid Arbetsmiljöverket.

Magnus Nyström menar att fusket har minskat avsevärt sedan sanktonsavgifterna infördes 2014.

– Däremot tror jag inte alla företag är medvetna om hur mycket det kan kosta att bryta mot reglerna, säger han.

Enligt honom är det främst bland de mindre företagen man tummar på säkerheten medan de större företagen tar in utländsk arbetskraft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!