- De som kör skotrarna och är med i testet kommer att föra loggbok för att vi ska få en så klar bild som möjligt av vad alkolåsen utsätts för. Körtid, temperatur och övriga väderförhållanden ska noga antecknas.
När skotersäsongen är över ska låsen monteras av och istället sättas på fyrhjulingar för att utvärderas vidare. Framåt hösten hoppas man ha ett underlag som kan hjälpa till att utveckla och modifiera alkolås så att de passar den här typen av fordon.
- Vi hoppas att det ska vara till god hjälp för tillverkarna så att de kan modifiera och arbeta om produkten som finns i dag, säger Karl-Erik Björken som är sekreterare i Sveriges snöskoterägares riksorganisation. SNOFED i sin tur är en del av Nationella skoterrådet.
Hela 67 procent av de skoterolyckor som krävde dödsoffer under åren 1999-2006 var alkoholrelaterade. Inga muntra siffror direkt. Och om att alkolås på skotrar skulle göra skillnad i statistiken råder inga tvivel. Siffrorna för sin egen talan.
-Nästan sju av tio som omkommer är alkoholpåverkade. I dag får upp till tio personer köra skoter utan förarbevis på guidade turistturer. Det hade varit värdefullt att veta att alla som är med då är nyktra, säger Ove Lundberg som är en av Vägverkets representanter i projektet.
- Det är en lång politisk process som ligger bakom den typen av beslut. Att vi ska ha lag på alkolås på våra snöskotrar här i Sverige är inget vi bara kan bestämma. Då måste vi ha med oss hela EU för att inte bli ett konkurrensbegränsande hinder.