Nytt lyft för bostadsbyggandet

Det byggs och ska byggas som aldrig förr i Piteå centrum. Nya Pitebor ska rymmas och en rotation på bostadsmarknaden är nödvändig. Men oro finns för att stå med tomma lägenheter.

”Vi har inga konkreta planer men vi har lämnat in optioner på tomter”, säger Robert Johansson, Pitebo.

”Vi har inga konkreta planer men vi har lämnat in optioner på tomter”, säger Robert Johansson, Pitebo.

Foto: Kenny Johansson

PITEÅ2015-04-06 05:00

Pitebo har klart för att bygga 87 lägenheter. Men det finns planer för fler hyreshus.

– Vi har inga konkreta planer men vi har lämnat in optioner på tomter, där väntar vi på besked, säger Robert Johansson, teknisk chef, som inte vill säga något mer om den saken.

Till sommaren kommer bygget av Strömsundshuset förhoppningsvis igång med 60 lägenheter, mestadels tvårummare. Målgruppen är blandad då det även finns både mindre och större lägenheter.

Ungdomsbostäder

Nyproduktion medför dyrare hyror vilket kan göra det svårt för unga att flytta in.

Där har en öppning kommit i och med nya regler kring ungdomsbostäder.

– Om de är 35 kvadratmeter eller mindre är reglerna annorlunda och det har gjort att vi inventerat en del vindar för att se om vi kan bygga om till lägenheter. Det är inget krav på hiss då, berättar Johansson.

Inventeringen gjorde att man hittat fem vindsutrymmen som kan byggas om till lägenheter. Dessa blir inte lika dyra som nyproduktion.

Outhyrda

Många byggprojekt är på gång i stan men alla är inte intresserade av att bo i nyproducerade lägenheter på grund av kostnaden.

– Visst finns det en risk att lägenheter kommer att stå outhyrda. På 90-talet hade vi en del outhyrda lägenheter på Kullen i Öjebyn och det grävde stora hål i kassan.

Men trots detta måste lägenheter byggas även om det är lite oklart med hur stor efterfrågan det är. Marknaden är svårbedömd och det är en utdragen process att kalkylera detta.

– Marknaden förändras för varje bygge som kommer upp. Konjunkturen och jobben går hand i hand med bostadsmarknaden. Vi måste också anpassa byggandet till specifika målgrupper.

En viktig anledning till att bygga nytt är rotationen på bostadsmarknaden som följer i dess spår. Varje nyproducerad bostad brukar generera 3,7 omflyttningar.

– Det gör att det kan komma loss billiga lägenheter. Att inte bygga nytt är det största hotet för låginkomsttagarna, en stagnerad bostadsmarknad ger inga rimliga hyror till dem med sämre inkomst.

Högt tryck

Än är inte lägenheterna vid Strömsundskanalen släppta för uthyrning så Johansson vet inte intresset.

–  Prisbilden måste vara klar först. Men jag hoppas den blir konkurrenskraftig, det blir inga lyxlägenheter.

För att Piteå ska växa till 43 000 invånare som är målet till 2020 behövs 1 500 lägenheter enligt Piteå kommun. Och nu är byggandet igång.

– Ja äntligen har det lossnat och alla är glada för det. Det innebär högt tryck på samhällsförvaltningen, mycket ska planeras och även trafiksituationen måste ses över, säger Brith Fäldt, ordförande för samhällsbyggnadsnämnden sedan tre månader tillbaka.

Hon har än inte hunnit skaffa sig överblick över allt som ska byggas men ska sätta sig ner i dagarna med berörda.

Aktuellt är de nypresenterade planerna vid kvarteret där Norrmalmsskolan ligger men innan denna vision med några hundra lägenheter är klar dröjer det några år.

Det är inte bara i centrala Piteå som det behövs boenden. Även landsbygden saknar lägenheter.

– Vi har startat ett arbete med att ta reda på hur behovet ser ut. Vi ska föra dialog med boende i byarna för att få lösningar för varje by. Det är jätteviktigt att ta reda på vad för sorts boende som önskas.

Varför bygger alla nu?

– Det är en rejäl brist på lägenheter och det finns ett uppdämt behov, säger Hans Lindbäck, Lindbäcksbygg.

– Efterfrågan av lägenheter är större än någonsin och bostadsproduktionen har varit eftersatt under många år varför ett uppdämt behov finns. Ränteläget är gynnsamt, säger Thomas Wallstén, Wallsténshus.

– När det finns framtidstro och planer sjösätts smittas man av varandra. Det är fantastiskt för Piteå att ha så många byggkranar, vi har en stad som andas framtid och förhoppning till något bra, säger Christina Skoog, Skoogs Handels AB.

– Trycket är hårdare nu och så länge befolkningen ökar kan man bygga. Visst finns en oro att inte få uthyrt, det finns det alltid så därför bygger vi inte 100 lägenheter på en gång utan 25 i stöten för att se hur det efterfrågas. Hyrorna blir dyrare när det är nytt men efter tio år brukar det ha stabiliserats, säger Ulf Wiksten, Rawi.

Men behovet har funnits i flera år?

– Ja, men möjligheten att bygga har inte funnits tidigare då detaljplaner saknats. Nu är det mycket på gång, säger Hans Lindbäck.

– Villapriserna har gått upp vilket gör att fler ser som alternativ att hyra en lägenhet, säger Thomas Wallstén.

Företagen som bygger

PITEBO

Strömsundshuset, i folkmun "snusdosan" med 60 lägenheter, mestadels tvårummare, men även fyrarummare och men även mindre 11/2 plan.

Bergsviken Tolvmansvägen, 16 lägenheter.

Furulund, 6 lägenheter klara inom två år. Planen på ytterligare ett hyreshus, skulle bli totalt fyra, skrotas.

Acusticum, fyra mindre hyreshus med mellan 24 och 32 lägenheter.

RAWI
Ett 45-tal nya lägenheter i hörnet av Lillbrogatan–­Mellangatan i kvarteret Forellen.
Polishuset: Där pågår bygget av totalt 78 lägenheter, varav 64 är klara till första juni.
Planering pågår i kvarteret Häggen (före detta Keramix) efter Prästgårdsgatan–Aronsgatan. Ungefär 100 lägenheter.

LINDBÄCKS
Planer på att bygga 100 lägenheter i centrala stan. Vart är än så länge hemligt. Målet är att påbörja markarbetena nästa sommar.

AB WALLSTÈNSHUS
Planerar 30 till 40 lägenheter i kvarteret Lönnen efter Sundsgatan. Påbyggnad där Telia hyr merparten av lokaldelen. Möjlig byggstart under 2015.
I kvarteret Löjan avvaktar företaget planförslag av bostäderna.

SKOOGS
Träkronan med 70 lägenheter efter Lillbrogatan och Hamngatan och Uddmansgatan som sista etapp när hotellet är klart. Acusticum, fyra mindre hyreshus med mellan 24 och 32 lägenheter.

STENBACKEN
Planerar bygga fyra flerfamiljshus på Lusthusbacken, Furunäset. Totalt 24 lägenheter. I ett första skede tolv lägenheter där bygget beräknas vara igång om några veckor. Inflyttning planerad till årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om