Nytt lagförslag ger rätt till vård i hela landet

Från årsskiftet kan det bli möjligt att välja öppenvårdsbehandling i vilket landsting som helst i landet.Den nya patientlag som föreslås innebär en sådan valfrihet. Patienten får nya möjligheter men landstinget är kritiskt.

Eventuellt i sommar fattar riksdagen beslut om en ny patientlag. Den börjar i så fall gälla från årsskiftet.

Eventuellt i sommar fattar riksdagen beslut om en ny patientlag. Den börjar i så fall gälla från årsskiftet.

Foto: ERIK G SVENSSON

PITEÅ2014-04-10 21:45

I den nya patientlag som riksdagen eventuellt kommer att besluta om i sommar ska patienter kunna välja att få öppenvård i vilket landsting som helst i landet.

Det innebär också att ett landsting inte kan prioritera de egna medborgarna före tillresta patienter.

– Det sker en utveckling där mer vård går från slutenvård med inläggning på en avdelning till öppenvård, säger Veronika Sundström, verksamhetsdirektör på Norrbottens läns landsting.

Byta hälsocentral

När det gäller valfriheten inom öppenvården i landet har landstinget i sitt remissyttrande ställt sig tveksamt.

– Vi tyckte att vårdutbudet i det egna hemlandstinget borde avgöra vilken vård man får i annat landsting men det har vi inte fått något gehör för, det har inte gjort någon betydelse i förslaget, säger Sundström.

Den som exempelvis jobbar på annan ort i landet kan även lista sig på en hälsocentral på den orten.

– Det är självklart att man ska få vård på annat håll men listningsförfarandet ställer till problem. Vårdvalssystemen i olika landsting ser väldigt olika ut.

Landstingsstyrelsen yttrade sig om lagförslaget i maj i fjol.

Vilka konsekvenser en ny lag skulle få i detalj är inte utrett men det finns områden där Norrbottens läns landsting i dag har en restriktivare hållning än andra landsting. IVF-behandlingar är ett sådant, tidigare även behandling av ögonsjukdomen keratokonus men där har landstinget nyligen ändrat sitt regelverk.

"Egna prioriteringar"

Om det blir en ny lag efter årsskiftet innebär det för patientens bland annat att om det egna landstinget inte erbjuder behandling, eller inte erbjuder behandling i samma utsträckning som andra landsting kan man välja att åka någon annanstans istället. Hemlandstinget betalar behandlingen, patienten själv står för kringkostnader.

Den socialdemokratiska landstingsledningen har varit kritisk till den ökade valfriheten i lagförslaget.

En ökad valfrihet för patienterna, är inte det bra?

– Samtidigt ska varje enskilt landsting göra egna prioriteringar inom den ram man har. Om vårdsystemet ska vara likvärdigt i hela landet måste vi fundera på vad staten ska bidra med. Vår ekonomi grundar sig på befolkningsunderlaget, om vi är många eller få, säger Kent Ögren.

Förslaget till ny patientlag innebär bland annat också att informationsplikten gentemot patienten utvidgas, så även barns möjligheter att påverka sin vård och även möjligheten att få en så kallad "second opinion". I dessa fall har Norrbottens läns landsting i sitt remissyttrande ställt sig positivt till lagförslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om