Det är det tidigare boendet för ensamkommande barn på Älvvägen i Öjebyn som skolan nu knutit till sig genom ett tills vidare gällande kontrakt med PNF.
– Det här var precis vad vi behövde. Att vi haft lite för få elevboenden har varit vår felmarginal i flera år, säger driftchefen Mimmi Höök Andersson.
Läsåret 2017/2018 hade Grans naturbruksgymnasium 14 internatplatser i ett modulboende i Munksund.
– Vi var intresserade av det här huset redan i fjol när vi hade elever boende i Munksund, men då bodde fortfarande ensamkommande ungdomar kvar här, säger Mimmi Höök Andersson.
Skolledningen har även nått en överenskommelse med Pitebo som gör det möjligt för Granselever att få hyra lägenhet på studentområdet Ankarskatan.
– Många av eleverna i trean, framför allt tjejerna, är ofta sugna på att flytta till egen lägenhet när de går sista året. Det känns som att vi fått till bra lösningar i boendefrågan nu, säger Mimmi Höök Andersson.
På internatboendet har eleverna en skyddad miljö med helpension och internatvärdar som är tillgängliga dygnet runt.
– Jag eller någon av mina kollegor jobbar till 22 om kvällarna, sedan finns vi tillgängliga på telefon, säger internatvärden Liselotte Jarneland.
Hennes kontor finns i den så kallade fritidsvillan på skolområdet, hon håller också i aktiviteter som eleverna kan delta i på kvällstid.
– Vi gör olika saker. Bakar, har filmkväll, vi har haft yoga. Det varierar vilka aktiviteter vi har. Många föräldrar tycker det känns tryggt att ha eleverna boende på internatet istället för i egen lägenhet, säger Liselotte Jarneland.
Det nya boendet har 16 rum och ett gemensamt kök.
– Det hade varit möjligt att eleverna skulle ha fått bo två och två också i de här rummen, men då blir det lite för få duschar och toaletter. Dessutom tenderar konfliktnivån att öka ju fler personer man trycker ihop i samma hus, säger Mimmi Höök Andersson.
PNF har låtit utföra en del enklare renoveringsarbeten på fastigheten inför inflyttningen.
– Vi tyckte redan det var fint, men de ville måla om litegrann, säger Mimmi Höök Andersson och skrattar lite.
Hon berätttar att eleverna föredrar en lägre standard och låg hyra istället för topprenoverade boenden och högre hyra.
– I år har vi faktiskt höjt hyran med 500 kronor, det var så länge sedan vi höjde. Så nu kostar helpension 2 950 kronor per månad. Från och med nu kommer vi ha en indexhöjning varje år, säger Mimmi Höök Andersson.