Nytt havsnära smultronställe

1,6 miljoner kronor. Det har Jävre byaförening med stöd av Piteå kommun och föreningar satsat på att utveckla det smultronställe som växt fram vid den gamla hamnen och fyrplatsen.

Så gott. Simone Boffa Tarlatta och Liga Ausekle från Italien njöt av den nyrökta laxen.

Så gott. Simone Boffa Tarlatta och Liga Ausekle från Italien njöt av den nyrökta laxen.

Foto: Camilla Berglund

Piteå2015-07-10 12:10

JÄVREBYN

De som kommer på E4 kan knappast undgå den havsnära hamn som har plats för 60 fritidsbåtar, fyren som minner om fyrbyggnadsplatsen vid Jävre Sandholmen och de sjöbodar som vittnar om att en gång var Jävrebyn en viktig landningsplats för kustfisket.

2007 blev Jävre årets by i Piteå kommun, dessutom länets by, vilket en runsten med inskription vittnar om

– Här står att när många hjälps åt blir vardagen bättre och det här präglat jobbet vid den här platsen. Bland annat har ett 20-tal pensionärer varit med om att bygga den 70 meter långa brygga som blev klar i sommar, säger Tage Skoog som tillsammans byaåldermannen Tore Stenberg bidragit till att det sjönära smultronstället vuxit fram.

Åhmans sjöbod

Kring fiskarna Åhmans och Strandbergs gamla sjöbodar har byaföreningen med stöd av Piteå kommun och fem-sex föreningar satsat på en miljö med café, brygga och rökeri. Tage Skoog har byggt en liten fiskarstuga och nu finns också ett nyöppnat Mc-hotell med idé att erbjuda logi för motorcyklister.

Totalt är investeringen 1,6 miljoner kronor där Piteå kommun bidragit med 800 000 kronor.

– Nu hoppas vi att både ortsbor och turister söker sig hit, säger Tage Skoog som också vill se mer båtfolk vid den nybyggda bryggan.

– Efter muddring har vi ett djup på två meter vid kaj. Vid inloppet är djupet 1,30 meter och det måste nu muddras. Därför kommer vi att söka bidrag hos bland annat Piteå kommun för att kunna göra muddringsarbetena i vinter, säger Tage Skoog som vill göra det möjligt för både turbåtar och segelbåtar att lägga till.

Gillade laxen

När PT besöker Jävrebyn träffar vi Simone Boffa Tarlatta och Liga Ausekle från Torino i Italien som käkar Anders Lindbäcks nyrökta lax.

– Jättegott. Det är första gången vi äter detta och första gången vi är i norrland, säger Simone Boffa Tarlatta, som berättar att paret är ute på ett par veckors semester där de ska fortsätta till Lofoten.

Från och med i sommar har kaféet flyttat till den nybyggda träplatån nära vattnet. Det drivs av Beatrice Lindbäck, 21 år.

Hon assisteras av mamma Maureen och Anders Lindbäck som driver fiskodling i Jävrebodarna.

– Jag började med detta förra sommaren och det har gått bra. Det kommer många turister och närboende och det är jätteroligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!