Nytt grönt biodrivmedel

Först var det talloljan. Nu är det dags för utveckling av nästa restprodukt från skogen som kan bli miljövänligt fordonsbränsle - lignin.

Första. Slurry hydrokracker pilot plant. Så heter den första pilotanläggningen i sitt slag i landet för biooljor. Magnus Marklund, vd vid Rise ETC talar varmt om den.

Första. Slurry hydrokracker pilot plant. Så heter den första pilotanläggningen i sitt slag i landet för biooljor. Magnus Marklund, vd vid Rise ETC talar varmt om den.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2017-10-27 10:31

De biodrivmedel som finns idag räcker inte för att klara målet om 70 procent mindre koldioxidutsläpp inom transportsektorn till 2030 och ett koldioxidneutralt Sverige 2045.

Arbetet med att framställa nya gröna drivmedel pågår därför för fullt. Regeringen har ju ett uttalat mål att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Det kan förstås uppfattas som lättare sagt än gjort att hitta alternativa, gröna drivmedel.

Men, vid Energitekniskt centrum, ETC i Piteå pågår arbete med att utveckla lignin, ett ämne som utgör en tredjedel av träråvaran.

– Vårt arbete består i att ta tillvara ligninet, förädla och uppgradera det, säger Magnus Marklund vd för innovationsföretaget Rise ETC.

I arbetet ingår att omvandla ligninet till en bioolja som sen kan raffineras.

– Att vi kan utföra det här arbetet hänger samman med att vi har en avancerad experimentell laboratoriestruktur, säger Magnus Marklund.

Han berättar att lignin har testats i labbskala under längre tid och med goda resultat.

– Tack vare den nya pilotanläggningen får vi ett ännu bättre underlag och kan minimera riskerna inför de stora investeringsbeslut som nu väntar, säger han.

Marklund tror starkt på användningen av lignin som ett nytt biodrivmedel.

– Vi har ett 20-tal pappersbruk runt om i landet där det skulle kunna utvinnas 25 procent lignin utan att det stör brukens process, säger Marklund.

Ett sådant vägval skulle samtidigt även massaindustrin kunna dra fördelar av.

– Det skulle underlätta och avlasta förbränningen i brukens sodapannor.

Det handlar med andra ord om en vinn-vinn-situation. Massaindustrin får avsättning för sina restprodukter, öka lönsamheten, får en effektivare process och bli mer konkurrenskraftiga på världsmarknaden.

I slutändan blir det bra för landet i stort, bra för miljön, sysselsättningen och för Sverige som exportland.

Ett av de företag som satsar ordentligt när det gäller utvecklingen av biodrivmedel är Preem. Det är också till Preem som de första faten av förädlat lignin från pilotanläggningen i Piteå ska skickas.

Redan har ett ett hundratal liter lignin tagits fram.

– Men det är inte riktigt färdigraffinerat än. Vi räknar med att kunna leverera det första, färdiga fatet innan årsskiftet, säger Magnus Marklund.

Lignin

Det är en av de vanligast förekommande organiska föreningarna i naturen och förekommer därför i stora mängder.

Lignin som råvara ses som en av de mest framkomliga vägarna för att kunna framställa biodrivmedel i stora mängder.

Eftersom den består av förnybara restprodukter från skogen som inte utnyttjas fullt ut idag är den ett utmärkt val ur hållbarhetssynpunkt.

Genom att blanda ligninet med vätgas och ett katalytiskt material i en reaktor där den utsätts för hög temperatur och tryck får man en flytande och mer högvärdig olja.

I dagsläget eldas mellan sju och åtta miljoner ton lignin per år vid massabruken. Ungefär 20 till 30 procent av dessa skulle kunna utvinnas.

Ligninoljan kan raffineras vidare till både diesel och bensin.

Källa: www.preem.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om