Ett färdigt förslag om natthärbärge på Blomska gården ska upp för beslut på måndagens kommunstyrelse.
Förslaget från kommunledningsförvaltningen går ut på att ett vaktbolag finns på plats mellan 22 och 01 då härbärget öppnar och mellan 7 och 8 då härbärget stänger. För det vill vaktbolaget ha 1 800 kronor per dygn, totalt 162 000 kronor. I offerten ingår också två tillsynsronder under övrig tid.
– Det är en längre tid som vakter finns där på kvällen vilket känns jättebra. Sedan fortsätter vi letandet efter en förening som kan komplettera med volontärer och vi har ett driftsbidrag till de i det här förslaget, säger kommunstyrelsens ordförande Helena Stenberg (S).
Föreningarna föreslås få 60 000 kronor för att bemanna härbärget de återstående tre månaderna av vintern.
– Det är en förutsättning att vi får en förening som kan komplettera med volontärer den här tiden mellan 01 och 07. Vi vill inte ha det obemannat, säger Helena Stenberg.
Hur ser ni på era möjligheter att faktiskt få en förening som vill ställa upp för det här bidraget?
– Det har varit svårt hittills, så är det. Men jag tänker att förutsättningarna är lite annorlunda när det här vaktbolaget finns där under de här timmarna vid öppningen och även när man ska gå därifrån på morgonen.
Transport har lyft farhågor för väktarnas säkerhet. Vad säger vaktbolaget?
– De säger att deras personal är utbildad. De har säkerhetsutrustning och de har kollegor i tjänst hela dygnet som man kan kontakta.
Vaktbolaget har även lämnat en offert för att ansvara för insläpp, bevakning och tömning av lokalerna hela natten mellan klockan 22 och 08. Då är priset 3 600 kronor per dygn. Kommunledningen föreslår dock det billigare alternativet.
– Det här är den lösning vi föreslår kommunstyrelsen. Sedan är det inte säkert att kommunstyrelsen tycker att vi ska göra så här. Det får vi se på måndag. Det här håller sig inom de medel som vi har avsatt tidigare år fast det blir en dyrare dygnskostnad eftersom det är en kortare tid, säger Helena Stenberg.
Varför vill inte ni från kommunen ha driftsansvaret?
– Det kommunen har ansvar för är egentligen medborgarna i vår kommun och de som behöver hjälp får det av socialtjänsten om de söker det. Merparten av de som har nyttjat härbärget tidigare år har varit EU-migranter och då är det egentligen inte kommunens ansvar att ha den driften. Därför söker vi samverkan med civilsamhället. Det har fungerat jättebra med kyrkan, men de, precis som vi, har begränsade ekonomiska och personella resurser för det. Så därför är vi i den situation vi är i dag.
I förslaget som går upp på måndag ingår också att kommunstyrelsen beslutar att det ska finnas ett förslag till en långsiktig lösning senast den 26 augusti. Något som kommunchefen Ylva Sundkvist tidigare fått i uppdrag att utreda.
– Det uppdraget vill vi ha redovisat till kommunstyrelsen med ett förslag till beslut senast i augusti i år. Så att vi kan fatta ett beslut i god tid innan något sånt här ska driftsättas. Tanken med det är också ett nära samarbete med civilsamhället för att jobba med de frågorna, säger Helena Stenberg.