Nytt forskningslabb mot vägglöss

Vägglöss är ett skenande problem. Därför öppnar nu Anticimex ett särskilt forskningslabb i Barcelona för att utveckla effektiva och miljövänliga metoder att sanera vägglöss.

En fullvuxen vägglus är 4-5 millimeter lång. (Arkivbild)

En fullvuxen vägglus är 4-5 millimeter lång. (Arkivbild)

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2015-12-31 11:00

Saneringar av vägglöss har ökat med 500 procent i Sverige de senaste sex åren. I Piteå har vägglössen än så länge inte fått allt för starkt fäste, men i övriga Norrbotten är de ett snabbt växande problem.

Framför allt innebär skadedjuren stora psykiska påfrestningar för den som ofrivilligt blir deras värd.

– Man måste fortsätta sova i rummet som är angripet för att de ska komma fram och kliva över bekämpningsmedlet, som förhoppningsvis tar död på dem, säger Kenneth Nordström, platschef vid Anticimex i Piteå.

Besvärlig sanering

Enligt honom är det väldigt besvärligt att få bukt med vägglös för den som väl drabbas.

– Upptäcker man dem i tid så kan man bli av med dem redan efter en sanering. Men det kan också krävas flera omgångar och ta uppåt två månader att få bort dem.

Vid ett vägglusangrepp måste samtliga textilier och kläder i rummet tvättas och möbler som inte kan tvättas måste värmebehandlas.

– Det största problemet med dem är att de tenderar att bli resistenta mot bekämpningsmedlen, säger Kenneth Nordström.

Därför öppnar nu Anticimex det nya forskningslabb som ska fokusera på att utveckla metoder för att bekämpa de blodsugande krypen.

– Traditionellt har kemikalier använts för att behandla vägglöss, men på senare tid har vi sett att det har ökat deras resistens mot olika medel. I ett labb kan vi lära oss mer om hur vägglössen rör sig, vilka material de kan ta sig igenom och vilka de inte kan ta sig igenom, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert vid Anticimex.

Begagnade möbler

Det är till en början svårt att upptäcka vägglöss.

– När de har funnits ett tag så kan man se små svarta prickar med blodavföring, som de lämnar efter sig, säger Kenneth Nordström.

Han varnar för att vägglössen kan följa med när möbler förflyttas.

– Man bör försäkra sig om att begagnade möbler är fria från vägglöss, säger han.

Och att plocka hem möbler från soprum och liknande avråder han helt i från.

– Det är inget fel i att handla second hand, det fyller en viktigt funktion i samhället. Men man bör kontrollera så att möblerna inte är angripna av ohyra, säger Kenneth Nordström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!