Piteå kommun säger nej till fordonsprogram i Luleå

Lärande i Sverige AB vill starta upp fordons- och transportprogrammet i Luleå. Piteå kommun motsätter sig etableringen, men etableringschefen Patrik Wigelius tror inte att de behöver oroa sig.

Piteå kommun ser stora risker om Lärande i Sverige får öppna upp fordons- och transportprogrammet i Luleå.

Piteå kommun ser stora risker om Lärande i Sverige får öppna upp fordons- och transportprogrammet i Luleå.

Foto:

Piteå2023-05-07 08:00

Lärande i Sverige AB startade upp Realgymnasiet i Luleå hösten 2022 där de erbjuder utbildningar inom Naturbruksprogrammet. Nu har friskoleföretaget ansökt hos Skolinspektionen om att utöka sin verksamhet i Luleå från och med läsåret 2024/2025. 

Ansökan avser 15 elevplatser per år på Fordons- och transportprogrammet inriktning personbil. Verksamheten beräknas vara fullt utbyggd år 2026 med 45 elevplatser.

Piteå kommun, som erbjuder inriktningen personbil vid Fordons- och transportprogrammet, motsätter sig etableringen.

– Vi har ett samverkansavtal för gymnasieutbildningar i fyrkanten och av tradition har fordons och transport funnits i Piteå och Boden. Man bedömer att det finns tillräckligt med platser för det behov som våra ungdomar i närområdet efterfrågar. Risken med konkurrens är att det kan bli svårt att fylla platserna, säger skolchef Malin Westling.

Enligt henne är inriktningen personbil inte den mest attraktiva. De flesta elever vill gå transportinriktningen.

– Det finns inte så många elever och är vi tre som ska dela på dem kan det hända att ingen kan hålla igång programmet.

Barn- och utbildningsnämnden var inte enig om att motsätta sig etableringen. Ledamöterna Malin Stenvall Viksten (M), Eila Stenvall (KD) och Ulf Lindeberg (SD) ville att nämnden skulle godkänna ansökan. 

– Vi tycker att konkurrens är bra. Det gynnar utveckling och innebär att vi tänker om och gör våra utbildningar bättre och mer attraktiva. Vi var tidigare rädd att Grans skulle gå omkull om det skulle etableras en skola i Luleå men det gick alldeles utmärkt. Vi ska absolut godkänna det här, säger Malin Stenvall Viksten.

undefined
Patrik Wigelius, Lärande i Sverige, har förståelse för Piteå kommuns oro men tror inte den behöver vara helt befogad. ”Jag har gärna kommunikation med grannkommunerna så att vi inte behöver erbjuda precis samma saker.”

Patrik Wigelius, chef för etableringar vid Lärande i Sverige, har förståelse för oron, men tror inte att den behöver vara befogad.

– Vi ser att det finns ett utrymme att etablera fordons i Luleå och jag tror inte heller att det ska påverka grannkommunernas utbildning i den omfattning de befarar. Vi borde kunna samsas om eleverna, säger han.

Enligt Patrik Wigelius ska deras programmet vara en ren lärlingsutbildning i samarbete med verkstäder i området.

– Verkstäderna behöver personbilsmekaniker och utbildningen anpassas till branschens behov. Det blir en lite annorlunda utbildning än i grannkommunerna och jag hoppas att vi ska kunna fylla en lucka och fungera som komplement.

Lärandegruppen i Sverige

Lärandegruppen i Sverige AB med huvudkontor i Norrköping är en av Sveriges största friskolekoncerner. I koncernen finns Lärande i Sverige AB som leder verksamheterna inom Realgymnasiet, Consensum, Lärande Förskolor och Grundskolor AB samt Lärande Partner i Östergötland AB. Koncernen har cirka 1000 medarbetare, 35 skolor varav 3 förskolor, 8 grundskolor, 23 gymnasieskolor samt en yrkeshögskola, från Sundsvall i norr till Malmö i söder.

Källa. Lärandegruppen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!