Socialnämnden ska spara en procent av sin budget och man ser ingen annan utväg än att skära ned på antalet särskilda boendeplatser. Under onsdagen fattade nämnden ett inriktningsbeslut om att det är Rosågränd i Rosvik med 18 platser som kommer att läggas ned.
– Det här inriktningsbeslutet är inte enkelt att fatta och i ett optimalt läge skulle vi inte behöva göra det. Men socialnämnden kan inte fortsätta gå med stora underskott, därför ser vi att en omställning av våra verksamheter är det vi behöver göra för att kunna öppna samtliga platser på vårt nya, moderna boende. Vi kommer också utreda möjligheten att göra om Rosågränd till ett trygghetsboende, säger Sven-Gösta Pettersson, socialnämndens ordförande, Piteå kommun.
En risk- och konsekvensanalys kommer att genomföras och nästa vecka arrangeras en träff med anhöriga och brukare på Rosågränd.
– Vårt fokus kommer vara att möjliggöra en så klok omställning för alla berörda som möjligt. Vi påbörjar arbetet med analysen från och med nu och sammanställer en rapport av risker och konsekvenser som levereras till nämnden under oktober månad, säger Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun.
Det definitiva beslutet om nedläggning tas i oktober, men några hopp om att beslutet skulle kunna ändras vill Sven-Gösta Petterson inte ge.
– Jag förstår personalen och de som bor i Rosvik att de tycker att det är jobbigt, men jag har svårt att se att vi inte kommer att minska boendeplatser. Jag har också svårt att se vad som skulle få oss att ändra oss från Rosågränd, säger han.
Har ni gett upp hoppet om att få ett budgettillskott som gör att ni går i balans?
– Jag hoppas att vi ska få en del, men det är tuffa tider för kommunen och att vi skulle få 100 procent har jag väldigt svårt att tro.
Prognosen till och med april månad är att socialnämnden kommer att göra ett underskott på 56 miljoner kronor i år. En nedläggning av Rosågränd räcker inte för att gå i balans och nämnden har flaggat för att ytterligare 70 platser kan behöva läggas ned om inte kommunfullmäktige skjuter till pengar.
– Det är först i juni som vi vet om vi måste ta en runda till, säger Sven-Gösta Pettersson.
Vilket äldreboende ligger näst på tur att stängas om ni inte får pengar?
– Det varken kan eller vill jag svara på. Vi tittar tillsammans med fastighets över hur det ser ut med våra äldreboenden. Det är inte bara våra behov i socialtjänsten som styr utan det kommer också spela in vilka som är i stort renoveringsbehov och vilka som är nyrenoverade.
Både Sven-Gösta Pettersson och Eva Börjesson Öman understryker att det har tjänat Piteåborna väl att ha många särskilda boendeplatser, men att det inte längre är möjligt.
– Jag tycker det har varit bra att det varit lättare att komma in på ett särskilt boende i Piteå jämfört med andra kommuner. Nu har verkligheten hunnit ikapp oss ekonomiskt, men också med bemanningssituationen. Det finns inte personal att tillgå, säger Sven-Gösta Pettersson.
Piteå har många personer som står i kö till särskilt boende, men samtidigt har kommuner betydligt fler platser än andra jämförbara kommuner.
– Piteå har totalt 526 platser. En jämförbar kommuner har 355. Det är en jättestor skillnad, säger Pettersson.