Man misstänkt för krogvåldtäkt frias från brott

Mannen i 25-årsåldern som misstänktes ha våldtagit en kvinna på ett uteställe frikänns. Åklagaren Fredrik Hannu har lagt ned förundersökningen. "Det går inte att styrka brott", säger han.

Mannen i 25-årsåldern misstänktes för våldtäkt och satt frihetsberövad under en period. Nu är han på fri fot och förundersökningen mot honom är nedlagd.

Mannen i 25-årsåldern misstänktes för våldtäkt och satt frihetsberövad under en period. Nu är han på fri fot och förundersökningen mot honom är nedlagd.

Foto: Montage

Piteå2024-09-22 13:30

Nyheten i korthet

  • En man i 25-årsåldern, ursprungligen från ett annat europeiskt land, som misstänktes för våldtäkt i Piteå, har frikänts och utredningen har lagts ner.
  • Åklagaren Fredrik Hannu uttalade att det inte fanns tillräckliga bevis för att styrka brottet och att alla misstankar mot mannen därmed har avförts.
  • Den frikände mannen har dömts till en månads fängelse för grovt rattfylleri under sin tid i Piteå.

PT har berättat om våldtäktsmisstankarna tidigare. Mannen som är medborgare i ett annat europeiskt land anhölls i sin frånvaro efter att en kvinna anmält honom för våldtäkt. Övergreppet ska ha skett på ett uteställe i Piteå i maj månad.

Mannen greps av polis några dagar senare och häktades på sannolika skäl misstänkt för brottet. Enligt åklagare och försvarare var mannen och kvinnan inte bekanta med varandra sedan tidigare.

Mannen var frihetsberövad under en period, men släpptes sedan på fri fot fortfarande misstänkt. Själv förnekade han brott men erkände via tolk att han har haft sex med kvinnan, dock med samtycke.

undefined
Åklagare Fredrik Hannu anser att brott inte kan styrkas och lägger därför ned förundersökningen om våldtäkt. (Arkivbild)

Utredningen mot mannen fortsatte, men 12 september beslutade åklagaren Fredrik Hannu att lägga ned förundersökningen.

– Utifrån de utredningsåtgärder som är vidtagna går det inte att styrka brott. Jag kan inte gå in på vad som har framkommit i utredningen eftersom det föreligger förundersökningssekrets även i nedlagda mål, säger han.

Han är inte misstänkt längre?

– Det är ju nedlagt och det innebär ju också att alla misstankar är avförda. Jag har fattat beslut utifrån hur jag har bedömt ärendet och läget. Generellt sett är det inte tillräckligt med en trovärdig målsägande utan man behöver ytterligare bevisning till stöd för målsägandes uppgifter om det ska gå vidare till ett åtal, säger Fredrik Hannu.

Nedläggningsbeslutet går att överklaga till den 3 oktober, men om det kommer att ske vill inte kvinnans målsägandebiträde advokat Elvira Hemphälä kommentera.

– Jag vill inte säga någonting innan jag hört mig för med klienten. Jag avstår från att kommentera det, säger hon.

undefined
Kvinnans målsägandebiträde Elvira Hemphälä är förtegen och vill inte kommentera om nedläggningsbeslutet ska överklagas. (Arkivbild)

Enligt Hemphälä har inte ett målsägandebiträde full insyn i en polisutredning.

– Vi vet inte allt som de har gjort eller inte gjort i förundersökningen. Målsägandebiträdet får ta del av målsägandes förhör, men vi får egentligen inte veta något annat innan förundersökningen är färdig och det är bestämt om det väcks åtal, säger advokaten.

Kvinnan som anmält mannen för våldtäkt väljer att inte kommentera nedläggningsbeslutet.

Våldtäktsmisstankarna är alltså avskrivna, men mannen har gjort sig skyldig till fler brott under sin vistelse för att arbeta i Piteå.

Bara en månad efter att han anklagades för våldtäkt åtalades han för grovt rattfylleri. Han greps av polisen när han körde lastbil med 1,3 promille alkohol i blodet. Luleå tingsrätt dömde honom till en månads fängelse för grovt rattfylleri.

Det är oklart om mannen fortfarande befinner sig i Piteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!