Videon är inte längre tillgänglig
Ute yr snön och termometern står på några minusgrader. Men det är inga problem. De sju träbåtarna står tryggt i det nya båthuset på Västra kajen.
- Förut hade vi bara presenningar som skydd under vintern och båtarna tog stryk. Nu syns båtarna också bättre, säger Bo Berglund från Piteå båtmuseum.
"1500 ideella timmar"
Föreningen är en av tio i Piteå som sedan 2007 har erhållit pengar genom Mare Boreale.
- Tack vare pengarna har vi fått en stadigare grund att verka ifrån, så det är jättebra, säger Berglund.
Sammanlagt är det 242 986 kronor som betalats ut för att båthuset ska kunna byggas och båtmuseet utvecklas.
- Kravet var att vi skulle lägga ner 500 ideella timmar och i dag är vi uppe i 1 500 så det har vi klarat av med råge, men så jobbar vi också så länge vi tycker att det är kul.
Förutom pengarna via Mare Borale har även kommunen bidragit med 100 000 kronor och runt 60 000 har föreningen skrapat ihop själv.
27 miljoner kronor
Verksamheten är indelad i två delar. Den ena handlar om att ta hand om och rusta upp träbåtar som gjorts av någon av de 30-talet båttillverkare som fanns i Piteå under 1900-talet.
Den andra delen är museet där föremål kopplade till båtarna finns. Det handlar om motorer, verktyg för båttillverkning och andra tillbehör.
Ifjol hade museet 1 500-2 000 besökare.
- Besöksintresset har ökat från år till år. Vi hoppas på ytterligare en ökning nu, säger föreningens ordförande Tore Sandström.
Mare Boreale fördelar 27 miljoner kronor till landsbygdsutveckling i kustområdet på sträckan Skellefteå-Haparanda under åren 2007-2013. Pengarna delas ut via två påsar där EU och Jordbruksverket står för den ena och kommunerna, länsstyrelserna och landstinget står för den andra. Pengarna ska inte gå till drift eller underhåll utan nya satsningar.
- Det är ett väldigt stort söktryck som visar att behovet är stort, säger Tina Nilsson, verksamhetsledare Mare Boreale.