Regionens avtal försvårar bemanningen på barnpsykiatrin

Region Norrbotten ingår sedan första april i år i ett nationellt avtal för hyrbemanning. För barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, innebär avtalet svårigheter att få barnpsykiatriker till regionen.

Barn och ungdomspsyk
BUP (Arkivbild)

Barn och ungdomspsyk BUP (Arkivbild)

Foto: Magnus Andersson

Piteå2024-07-09 03:30

Avtalet är framtaget för att säkerställa kompetensförsörjning, satsa på egen personal och minska kostnaderna för inhyrd bemanning. Men enligt Christina Vikström, verksamhetschef BUP, försvårar avtalet bemanningen inom deras verksamhet.

– Grunden till att vi har en brist på barnpsykiatriker just nu är ju att alla regioner har gått in i ett nytt nationellt avtal avseende inhyrd personal, och med vår geografiska placering som region är det svårt för oss att få hit personal genom det avtalet.

Vikström berättar att de tidigare haft god bemanning och god planering med sina konsulter, men att läget framåt är osäkert.

undefined
Christina Vikström, verksamhetsansvarig BUP: "Som verksamhet vill vi ju bara barnens bästa". (Arkivbild)

– Vi har en god bemanning på sommaren, fram till vecka 30, sedan är det ett oerhört ansträngt läge som det ser ut just nu.

Vikström förklarar att anropen, förfrågan om att få hit personal, fortfarande ligger ute och att de hoppas på att få bemannat.

Bemanningsavtalet handlar om läkare till öppen- och slutenvården, och påverkar exempelvis inte NPF-utredningar (utredningar för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar), som har ett eget flöde. Konsekvenser, om BUP inte får in personal, kan innebära att de får begränsa sitt uppdrag till akut omhändertagande där barn med de största vårdbehoven prioriteras.

I det nya avtalet är kommunerna indelade i olika zoner vilka ger olika ekonomisk ersättning.

– Piteå är en bra ekonomisk zon, förklarar Vikström, men det kan finnas en liknande kommun söderut som är närmare hem med samma zonindelning, vilket gör att konsulter väljer att bemanna där istället.

undefined
Verksamhetsansvarig BUP, Christina Vikström beklagar att distansarbete inte tillåts i det nya avtalet: "Tidigare har vi haft konsulter som har varit viss del på plats, viss del inte. Men det nya avtalet tillåter inte distansarbete. Såklart kan man känna in ett barn mer i ett rum, men uppföljningar när vårdkontakten är etablerad kan fungera bra på distans. Det är barnets och familjens situation som avgör vad som är rimligt". (Arkivbild)

Ytterligare en aspekt som försvårar bemanningen är att det nya avtalet inte tillåter något distansarbete. Vikström menar att exempelvis uppföljningar och kontakter för personer i glesbygden är uppdrag som är möjliga att göra på distans. Distansvård möjliggör därmed rätten till jämlik vård och hon beklagar att den möjligheten nu inte längre finns.

Avslutningsvis förtydligar Vikström att det var ett regionsbeslut att ingå i det nationella avtalet. 

– Jag tycker att det är viktigt att belysa att BUP har gjort allt vi kunnat för att nå iland, vi tycker ju att våra barns mående är det viktigaste, vi har inte valt att gå den här vägen, säger Christina Vikström. Jag förstår att regionen står bakom det här beslutet för att vi ska ha egen personal och bli konsultfria, men ibland blir det BUP som får stå för konsekvenserna, avslutar Vikström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!