– Det är fantastiskt att man skapat en bättre arbetsmiljö för personalen och samtidigt ökat nöjdheten hos patienterna, säger hon.
Det var 2015 som personalen på Cederkliniken bestämde sig för att förändra sitt sätt att arbeta med sjukskrivningar.
– Det fungerade inte bra. Patienterna ringde in på telefontiden och behövde få sina sjukskrivningar förlängda. Ofta hamnade de hos en akutläkare som gång på gång förlängde deras sjukskrivning. Vi hade inget bra system för hur vi skulle hjälpa de här patienterna att bli friska, berättar Petter Tuorda, distriktsläkare och verksamhetschef.
Ofta krävde Försäkringskassan kompletteringar från läkarintygen, läkarna upplevde det som svårt att få korrekt information från patienten och patienterna fick ofta träffa olika läkare.
Målet med projektet var att skapa en bättre rutin för hur sjukskrivningar skulle hanteras, resultatet blev att antalet långtidssjukskrivna patienter minskade drastiskt.
– Vi bestämde oss för att vidta sex åtgärder för att få bukt med de här problemen. Vi har ökat patientens delaktighet i sjukskrivningsprocessen. Patienten får nu en blankett att själv fylla i före mötet med läkaren, där man får beskriva varför man upplever att man inte kan arbeta, säger Petter Tuorda.
– Vi upprättar en friskskrivningsplan tillsammans med patienten och utgår från en checklista för att säkerställa att vi inte missar något. Vi har även skapat en patientinformation där vi sammanfattat hur det fungerar när man är sjukskriven, säger han.
En av de viktigaste åtgärderna var också att inrätta en särskild tjänst på vårdcentralen, en sjukskrivningssamordnare som hanterar och följer upp dessa patienter.
– Patienterna kan ringa till sjukskrivningsamordnaren om de har frågor, hon tar kontakt med patienten innan sjukskrivningen tagit slut och ser till så att patienten får komma tillbaka till samma läkare – om det finns behov av att träffa doktorn igen, säger Petter Tuorda.
Socialförsäkringsministern var mycket positiv till det nya sättet att arbeta.
– Det är precis den här typen av exempel vi söker. Det är jättespännande att man lyckats förbättra arbetsmiljön för personalen, samtidigt som man ser till att färre personer behöver hamna i långtidssjukskrivningar, säger Annika Strandhäll.
Hon menar att det i dag är allt för många, främst unga kvinnor, som hamnar i sjukskrivning och inte får rätt hjälp.
– Här landar man rätt från början. Patienten får komma till rätt person och får rätt insats, det är samhällsekonomiskt smart, säger Annika Strandhäll.