Nytt anropslarm installerat på Piteå sjukhus

Vårdmiljön förbättras för patienterna och personalen får en tystare arbetsmiljö. Tre medicinavdelningar på Piteå sjukhus har fått ett nytt larmsystem som hanteras via en mobilapp.

Sussie Lucas, Therese Bodin och Sara Sjöström tycker att det nya anropslarmet är jättebra och att det finns många fördelar med det.

Sussie Lucas, Therese Bodin och Sara Sjöström tycker att det nya anropslarmet är jättebra och att det finns många fördelar med det.

Foto: Maria Johansson

Piteå2020-05-31 05:00

– Vårt gamla larmsystem på avdelningarna var uttjänt därför har det bytts ut. Först ut i länet var Kalix sjukhus och tanken är att det även ska sättas in på ortopeden här i Piteå och så småningom på Sunderby sjukhus, säger Therese Bodin, enhetschef på medicinavdelning 3A.

Totalt är det över 100 larm som installerats på avdelningarna 2A, 3A och 3B i Piteå.

– De finns i patientsalar, toaletter, korridorer, dagrum och förråd, säger Sara Sjögren, enhetschef medicinavdelning 2A.

Det nya anropssystemet är trådlöst och personalen använder tjänstemobil för att avläsa det, men de kan också använda telefonen för att kommunicera med varandra.

– Det gamla larmet signalerade med ljud och ljus när någon av patienterna behövde hjälp. Det hördes över hela avdelningen, natt som dag, och även in till de andra medicinavdelningarna. Det nya anropslarmet är ljudlöst. Det är stor skillnad för både oss och patienterna. De behöver inte bli störda i sin nattsömn och vi får en mycket lugnare arbetsmiljö, säger Therese Bodin.

Sara Sjögren berättar att man nu ser exakt vem som behöver hjälp. Patienten kan vara på toaletten och larma därifrån. Personalen kan även se om patienten är extra orolig, vandrar omkring mycket och kliver upp ur sin säng. 

– Genom detta minskar vi fallolyckorna. Vi behöver inte gå in i ett rum nattetid för att fråga vem som behöver hjälp och riskera att väcka andra som sover. Det är jättebra, säger undersköterskan Sussie Lucas.

Den som tar larmet markerar att man gått in till patienten på sin display. 

– Det underlättar för alla som jobbar och vi behöver inte leta varandra på samma sätt. Det finns också en helt ny funktion som vi inte haft tidigare, där vi kan larma kollegor om vi behöver hjälp med en patient, säger Sara Sjögren.

Det går även att avläsa statistik via systemet.

– Vi är ofta inne på salarna och tittar till patienterna, även fast ingen har larmat. Nu kan vi se hur mycket av tiden som är planerad närvaro och hur mycket vi är där för att patienter behöver hjälp, säger Bodin.

Personalen tycker att systemet har många fördelar men de är oroliga för att det kanske finns en liten nackdel.

 – Vi hoppas att patienter och anhöriga inte tror att vi surfar på arbetstid. Mobilen är enbart ett arbetsverktyg, säger undersköterskan Sussie Lucas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!