Projektering av det nya boendet har pågått hela året och det mesta är nu klart – åtminstone i tanken. Att det blir 80 boendeplatser är bestämt sedan länge. 40 av dessa kommer att fyllas av boende från Munkberga, vars framtid är oviss.
Boendet som kommer att byggas intill det nya bostadsområdet Strömnäsbacken men på andra sidan Nötövägen, får utsikt över golfbanan.
– Vi satsar mycket på utemiljön där meningen är att de boende ska kunna röra sig fritt runt huset och där man vet var personen befinner sig via välfärdsteknik, säger Magdalena Jonsson, chef för kommunens särskilda boenden.
Både inne- och utemiljön kommer att präglas av mötesplatser och planer finns på ett kafé vid entrén.
– Tanken är att skapa ett värdigt liv anpassat för personer med demenssjukdom. Vi har tänkt mycket på hur miljöerna kan utformas för att här ska finnas stimulans men på ett lugnt sätt. Till exempel ska springet minimeras, likaså smällande i dörrar.
Strömnäsbackens äldreboende är tänkt att bli ett centrum för arbetet med demenssjukdom.
– Detaljerna är inte helt klara men tanken är att personal från andra boenden ska kunna komma hit och jobba en vecka eller så för att lära.
Anna Carin Marklund, enhetschef på Munkberga, har varit med i utformningen av det nya boendet och kommer att följa med dit när det öppnar under 2023.
– Tanken är att Strömnäsbackens äldreboende ska bli en plats där man bara kan vara, promenera, vila och arbeta.