Hittills har 61 människor blivit smittade med harpest i Norrbotten. Hälften av fallen har bekräftats i september.
– Det är betydligt fler än ett vanligt år, även om det inte alls är i närheten av toppåren. Jag skulle tro att det kommer att segla iväg upp emot 100 fall i Norrbotten i år. Det är ett stort utbrott, även om det inte är ett jättestort utbrott, säger Anders Nystedt.
Säsongen för harpest beror på temperaturen, hävdar smittskyddsläkaren.
– När de första frostnätterna kommer och myggorna dör brukar andelen smittade gå ner väldigt snabbt. Det är en inkubationstid som ligger på en dryg vecka, men fallen brukar droppa av en vecka efter första frostnatten, säger Anders Nystedt.
Harpest är en bakteriesjukdom som drabbar främst harar och gnagare. Sjukdomen kan även drabba människor och börjar ofta med symtom som feber, svullna lymfkörtlar och sår på huden eller i munnen. Smittan sprids främst via myggbett – men man kan även bli smittad på andra sätt.
– Man kan ju slakta en hare eller dricka spillvatten från en bäck, men det brukar vara så pass få fall, säger Anders Nystedt.
Hittills är det framför allt kusten som är drabbad.
– Det har varit fall ända upp till Kiruna, men de absolut flesta hör till kusten. Piteå och Luleå till en början, men även Boden och Kalix, säger Anders Nystedt.
På Smittskyddets hemsida finns en epidemikurva där man kan se var fallen finns och där man kan följa utvecklingen.