I de skärpta restriktionerna uppmanas alla att bära munskydd i kollektivtrafiken. Allt fler väljer att bära dem på allmänna platser, som i affären och på gatan. Anders Nystedt har själv märkt av att fler använder dem, vilket han menar kan vara bra om man bär det på rätt sätt och fortsätter följa restriktionerna.
– Om en person är smittad kan det fungera som ett barriärsskydd. Viruset sprids genom att man andas, hostar eller nyser ut luftvägssekret. För att skydda andra kan det vara bra, men man bör tänka på att man även kan bli smittad via ögonen.
Munskydd kan ge motsatt effekt om det används på fel sätt, berättar Nystedt. Han vill förtydliga att det inte på något sätt i sig är ett effektivt skydd mot coronaviruset om man inte följer de allmänna råden.
– Man får inte glömma bort att det är mycket viktigare att hålla distans och att stanna hemma vid minsta symptom. Om man har symptom och tar på sig ett munskydd för att gå ut bland folk är man helt fel ute. Det ger en falsk trygghet, då det är lätt hänt att man petar vid det och sedan rör vid en matvara.
Enligt Nystedt kan munskydd däremot vara en bra symbol för att vi lever i en pandemi.
– Det är säkert många som bär dem som en solidaritetshandling och när man ser någon med munskydd flyttar man på sig. Det är bra, men själva smittskyddseffekten i sig är nog ganska låg.