Smittspridningsrekorden har avlöst varandra efter nyår. 1 612 fall under första veckan blev 2 309, 3 314 och 3 945 fall veckorna efter. Dessutom räknar smittskyddsläkaren Anders Nystedt med att minst dubbelt så många norrbottningar har varit sjuka utan att testa sig hos Regionen.
– Mörkertalet är säkert ganska stort. Förra veckan pratade jag med Tegnell och de andra. De sa att mörkertalet säkert är det dubbla. Han uppskattade att 500 000 svenskar smittades vecka 3 och då är det ännu mer vecka 4. Så det bränner igenom befolkningen ganska snabbt och effektivt det här, säger Anders Nystedt.
Sjukhussiffrorna sticker dock inte i väg. Under måndagen vårdades 23 på sjukhus med covid-19, varav tre på iva.
– Jag skulle tro att ungefär hälften som ligger gör det för andra saker, men de har covid-19 i näsan, säger Anders Nystedt, som ändå understryker vikten av att de som är i pensionsåldern och uppåt tar sin tredje dos.
Han konstaterar även att fler doser förmodligen är ett måste.
– Jag vet att Folkhälsomyndigheten planerar utifrån att man måste vaccinera, framför allt äldre, lite då och då. Första två doserna verkar bara hålla fyra–sex månader. Tredje borde hålla lite längre, sedan kanske vi träffar på viruset då och då och får en skjuts i immunförsvaret. Så vi kanske inte behöver så många fler doser, men det är spekulationer från min sida.
Trots det vågar han se slutet på pandemin – kanske redan till sommaren.
– Jag tror att man kan få ett litet hum om det genom att titta på Danmark och Norge. Det är ganska liknande samhällen och de har ju som tagit bort restriktionerna. Det har bränt igenom väldigt fort i Danmark. Så man får se hur utvecklingen blir där, säger Anders Nystedt.
Vad tror du?
– Med minsta lilla tur så är väl det här sista kölhalningen under den här pandemin. Sedan kommer viruset finnas kvar, folk kommer bli sjuka och till och med dö. Men inte i den utsträckningen. Det blir en vanligt, lite allvarligare, virusinfektion. Men det här viruset har lurat oss förr, så man får inte vara alltför säker.
De nuvarande restriktionerna gäller till och med den 9 februari. Då tror Nystedt på lättnader.
– De har signalerat att de kommer att mildra en del av de allmänna restriktionerna. Restauranger och hockeymatcher och sådant. Jag tror att man lyfter bort dem helt.