Nystartad telefonjour hjälper vid psykisk ohälsa
Sedan årsskiftet är en ny kommunal telefonjour i drift med säte i Strömgården. Hit kan personer ringa med frågor om psykisk ohälsa gällande dem själva, någon anhörig eller kamrat.
Carina Åberg och Lars-Åke Aldrin tror att telefonjouren kan få stor betydelse för anhöriga och närstående till personer med psykisk ohälsa.
Foto: Maria Johansson
- Hit kan alla ringa som har frågor kring psykisk ohälsa. Det behöver inte handla om att man själv mår dåligt utan det kan handla om att man är orolig för en kamrat eller en släkting, säger Carina Åberg, en av de tre som kommer att ansvara för telefonjouren.
Kommunal regi
De andra två som också kommer att jobba med jouren är Lars-Åke Aldrin och Staffan Lundström. Telefonjouren är i kommunal regi och man kommer att kunna hjälpa utifrån den kommunala service som finns.
- Vi försöker svara direkt på de frågeställningar vi kan. De gånger vi inte kan det tar vi med oss frågan till en rådgivningsgrupp, säger Lars-Åke Aldrin, som betonar att det är viktigt att visa att det finns vägar att gå vidare för de som mår dåligt.
Hjälpa människor vidare
Lars-Åke och Carina tror att telefonjouren kan få stor betydelse för anhöriga och närstående.
- Människor som märker att någon i deras närhet mår dåligt kan ha svårt att veta vart de ska vända sig. Genom att ringa jouren kan vi hjälpa dem vidare. Vi kan också ringa upp till någon som behöver hjälp efter att vi blivit kontaktade av en annan myndighet som varit i kontakt med personen och fått klartecken att det är okej att vi ringer upp, säger Carina Åberg.
Nu vill man att telefonjouren ska bli känd för så många som möjligt. Informationsblad har tryckts upp och placerats ut. Informationen finns länkad på olika hemsidor och arbetsförmedlingen är kontaktad och underrättad.
Telefonjouren har sitt säte på Strömgården och för den som vill ringa dit är telefonnumret 69 70 90.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!