Nyrenoverad kyrkorgel återinvigs under helgen

FÄRDIG. Processen tog omkring ett år, men i dagarna blev ombyggnationen av orgeln i Piteå stads kyrka färdig. Den mekaniska eran är förbi, nu är orgeln helt elektrisk. Förändringen blev klart bättre än vad man kunnat hoppas på, menar organisten Kerstin Baldwin.

Piteå2006-04-08 00:00
Orgelverket var från 1951, och en hel del ålderskrämpor hade börjat göra sig gällande. Ett beslut om totalrenovering togs av Piteå stadsförsamling och över ett år och 1,5 miljoner kronor senare är det i helgen dags för en efterlängtad återinvigning.

- Jag hade inte ens vågat hoppas på att det skulle bli så här mycket bättre, säger Kerstin Baldwin.

Ombyggnationen är vad orgelprofessorn Hans-Ola Ericsson beskriver som en "väldigt effektiv ansiktslyftning". Den gjordes av främst tre skäl. Huvudskälet var att orgeln inte lät bra. Sedan var det gamla tangentbordet mycket tungspelat och gav organisten ledproblem. I början fanns tankar på en helt ny orgel, men att satsa de nödvändiga fem-sju miljonerna på projektet kändes inte försvarbart, konstaterar Hans-Ola Ericsson.

Det tredje skälet är förhoppningen om att få genomföra en rekonstruktion av den första orgeln från 1755. I nuläget finns bara originalfasaden. Kostnadsberäkningen landar på samma summa som ombyggnationen. Ekonomin finns inte för tillfället, men Hans-Ola Eriksson hoppas att iden kan bli verklighet.

- Jag är nöjd och glad över ombyggnationen, men en rekonstruktion har varit min dröm.

Nya lungor

Orgeln har genomgått stora förändringar. Tangentbordet är helt nytt. Överföringen från tangentbordet till luftlådorna som piporna står på är elektrisk och sker genom en tunn fiberoptisk kabel. Tangentbordet är också flyttbart så att organisten kan välja att sitta vänd mot kyrksalen istället för att, som det har varit hittills, sitta med ryggen mot.

Orgeln har nu 26 stämmor, eller register, vilket är fler än förut. Förprogrammeringen av stämmor har blivit förfinad, och lufttrycket har höjts genom en ny fläkt som har gett orgeln "nya lungor".

- Nu klingar orgeln bra för fler tidsepokers musik, som romantisk musik. Det har blivit en varmare klang i alla stämmor, säger Kerstin Baldwin.

Ett av de stora problemen har varit att få ut orgelns fulla klang i kyrkan.

Nu pressas mer luft från fläkten via luftlådorna och ger ett starkare ljud.

- Det har med träkyrkans akustiska begränsning att göra och var en av sakerna vi prioriterade, säger Ericsson.

"Inte helt accepterat"

Att bygga om en orgel från sin mekaniska funktion till en elektrisk är ovanligt, och inte helt accepterat, säger Hans-Ola Ericsson.

- Utifrån de ramar vi fick var det det bästa alternativet.

Sedan två veckor tillbaka har orgeln gått att spela på, men än finns småjusteringar kvar.

- Det är alltid småsaker som man ska fixa till, men jag har nog aldrig varit med om att allt varit klart till en invigning, säger Hans-Ola Ericsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om