– Det finns en del svårigheter på Nygården som vi jobbar med. Dels gäller det arbetsmiljön för personalen men också miljön för de som bor där, säger Monica Wiklund Holmström, avdelningschef för psykosocialt stöd till vuxna och daglig verksamhet.
Piteå-Tidningen skrev i april att hög sjukfrånvaro bland personalen har ställt till det med bemanningen på Nygården. Bland annat har de obligatoriska nykterhetskontrollerna uteblivit och städning av gemensamma utrymmen har inte fungerat.
– Det har varit problem länge, men de sista två veckorna har personalen varit här max till lunch. Ofta ännu kortare. Det har varit en gradvis försämring, men nu funkar ingenting, sade en av de boende.
Enligt Monica Wiklund Holmström fungerar bemanningen bättre nu.
– I dag skulle jag nog säga att det är tillfredställande. Vi har hittat en lösning där man samverkar med ett särskilt boende.
Nu beställer kommunen färdiga matlådor och personalen ska städa de gemensamma utrymmena.
– Men syftet är inte att vi ska städa efter dem utan vi jobbar främst med motivation, det här är ändå personer som är relativt friska fysiskt och även psykiskt och ska kunna hjälpa till i sin vardag.
Hur fungerar nykterhetskontrollerna?
– I och med covid gör vi inte nykterhetskontroller med utandningsprov. Vi försöker istället prata och stötta dem så att de tar sig iväg till missbruksenheten och öppenvården.
Hur är situationen för de boende?
– Det går lite upp och ned. Just i dag är det ett stabilt läge och man har kommit tillrätta med vissa saker. Men sedan är det alltid svårigheter när det bor många väldigt tätt ihop. Det är inte optimalt att dela på allmänna utrymmen och kök. Därför tittar vi på hur vi kan lösa det på något bättre sätt för alla.
Är ambitionen att stänga boendet?
– Vi försöker hitta individuella lösningar för de som bor där så att det blir så bra som möjligt. Sedan har vi ingen aning om var vi landar i det. Det är en lång väg innan vi eventuellt kommer fram till en avveckling. Vi är inte alls där.
Nygården öppnade 1981 och är inte formellt ett boende. De som bor där hyr lägenheter i andra hand av kommunen som sedan tillhandahåller personal.
– Som jag ser det är det en speciallösning och vi behöver titta på hur vi jobbar bra och rättssäkert när vi ger insatser som egentligen inte är insatser, säger Monica Wiklund Holmström.