Nyexaminerad veterinär flyttar hem till Piteå

Direkt efter gymnasiet flyttade Isabelle Sundström, 24 år, till Uppsala för att fullfölja barndomsdrömmen om att bli veterinär. Nu har hon flyttat hem igen för att vårda Piteåbornas hundar och katter.

Piteåbon Isabelle Sundström började direkt efter gymnasiet att studera till veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Nu har hon flyttat hem och ska ta hand om Piteåbornas hundar och katter. "Det känns jättebra."

Piteåbon Isabelle Sundström började direkt efter gymnasiet att studera till veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Nu har hon flyttat hem och ska ta hand om Piteåbornas hundar och katter. "Det känns jättebra."

Foto: Carolina Bengtsson

Piteå2024-03-09 17:30

Det är en eftermiddag mitt i veckan och den nyexaminerade veterinären Isabelle Sundström tar sig tid för att sitta ner och prata. Dagen startade hektiskt för henne med på två akuta livmoderinflammationer.

– Jag var inte med och opererade men ställde diagnosen, säger hon.

undefined
Efter examen i Uppsala flyttade Isabelle Sundström med sambo och nyförvärvet Puck hem till Piteå. "Han är nio månader nu, så det är full fart. Han är ju en terrier så det är mycket energi men han är också jättegosig."
undefined
Under hösten skrev Isabelle Sundström sitt examensarbete på distans från Piteå. Då kunde hon även extrajobba på Petvet vilket har lett till att hon nu är fast anställd. "Först provjobbade jag och sedan pratade jag och Linda-Mari. Vi tyckte det kändes bra från båda håll och på den vägen är det."

Djurkliniken Petvet i Annelund har under ett tag haft begränsade öppettider på grund av personalbrist.

– Vi har inte kunnat ta emot alla som vill komma och det är förstås ett lyxproblem. Men det är inte roligt om man känner att vi inte har tid eller att man har dåligt samvete över att ha gått hos någon annan, säger Linda-Mari Landberg, chefsveterinär och ägare.

undefined
Linda-Mari Landberg, chefsveterinär och ägare av djurkliniken, tillsammans med nyanställda Isabelle Sundström. "Det är svårt att rekrytera och att då hitta någon som är från Piteå, som passar in i gänget och som är så duktig för att vara ny, det är ju fantastiskt", säger Linda-Mari.
undefined
Isabelle Sundström och Linda-Mari Landberg i labbet. "Det här är egentligen hjärtat i kliniken. På en kvart kan vi få provsvar vilket betyder otroligt mycket för olika utredningar", säger Linda-Mari.

Till sommaren firar kliniken fem år och vid starten var man bara två veterinärer. Nu har personalstyrkan utökats till fyra veterinärer och sist in i gänget är blivande 25-åringen Isabelle Sundström. Efter fem och ett halvt års studier på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala har hon flyttat hem till Piteå.

– Det känns jättebra. Jag har som alltid känt lite grann att jag har velat flytta tillbaka till Piteå, säger hon.

Under hösten har hon haft möjlighet att skriva sitt examensarbete på distans och då också extrajobba på Petvet.

– Först provjobbade jag och sedan pratade jag och Linda-Mari. Vi tyckte det kändes bra från båda håll och på den vägen är det.

Linda-Mari Landberg fyller i:

– Vi är en liten arbetsgrupp så det är viktigt med dynamiken. Det är svårt att rekrytera och att då hitta någon som är från Piteå, som passar in i gänget och som är så duktig för att vara ny, det är ju fantastiskt.

Men Isabelle Sundströms tankar på att bli veterinär väcktes redan under uppväxten i Klubbgärdet.

– Det var något jag ofta sa när jag var liten att jag ville bli och sen har jag alltid hållit kvar den drömmen. Det är både att jag tycker om djur men också mötet med människor, säger Isabelle Sundström och fortsätter:

– Varje patient är som ett mysterium som man ska lösa och jag gillar utmaningar. Sen är det kul att få träffa allt från valpar till en gammal hund och att vara med i alla livets skeenden.

undefined
Puck är en nio månader gammal parson russell terrier. "Vi har två hundar i familjen, bland annat jack russell terrier så jag var inne på terrier och då blev det Puck. Han valde oss och vi valde vi honom", säger Isabelle Sundström.

Under sina ungdomsår i Piteå var hon aktiv i många sporter, bland annat fotboll, handboll och friidrott. Fotbollskarriären tog sin början i Munksund-Skuthamns SK, fortsätter till Piteå IF och avslutas i Storfors AIK efter att ha spelat i totalt 17 år.

– Som ungdom blev jag även Norrlandsmästare i kulstötning. Det är en liten fun fact, skrattar Isabelle Sundström.

Förutom att intressera sig för sport och träning på fritiden så tillbringar hon gärna tid i familjens fjällstuga i Arjeplog för att köra skoter. Familjen i Piteå är stor, mamma, pappa, tre syskon och fyra syskonbarn. Vid flytten från Uppsala fick hon även med sig sin sambo.

– På fritiden är det mycket att umgås med familj och vänner. Och även vara med vår lilla hund som vi har, gå promenader och vara mycket i naturen.

Den lilla hunden heter Puck, är en parson russell terrier och har nyss blivit nio månader gammal.

– Vi har två hundar i familjen, bland annat jack russell terrier så jag var inne på terrier och då blev det Puck. Han valde oss och vi valde vi honom, säger Isabelle Sundström.

I personalrummet i källarvåningen under djurkliniken skrattar Isabelle Sundström och Linda-Mari tillsammans. Men de är båda medvetna om den tråkigare sidan av yrket när djurägare tvingas ta farväl av sina husdjur.

– Vi pratade en hel del om det på utbildningen, det är bra att man får med sig hur man ska tänka kring olika bemötanden till exempel om det är barn med och hur man ska tänka då, säger Isabelle Sundström och fortsätter:

– Jag tycker det är fint att kunna hjälpa och skapa ett fint avsked. Det är viktigt att kunna vara saklig och informera om varför, men så klart känner man med dem.

Hon får medhåll från erfarna chefsveterinären Linda-Mari Landberg: 

– Man blir inte härdad med tiden och man får gråta. Det gör man ibland men man försöker undvika att göra det framför djurägaren. Men det handlar ofta om att man känner igen sig i djurägarens sorg, även om beslutet oftast är det bästa för djuret.

undefined
För att bli veterinär har Isabelle Sundström pluggat fem och ett halvt år i Uppsala. Hon tycker det är skönt att jobba tillsammans med erfarna kollegor. "Är det något jag inte kan eller som jag behöver fråga om så får jag jättemycket stöd."
undefined
Under snart fem år har över 11 000 individer passerat genom kliniken. "Vi är en liten klinik men vi har ultraljud, röntgen, narkos, stort labb och vi kan ta emot de allra flesta", säger Linda-Mari Landberg.

Förutom att de båda delar att de gått samma utbildning och flyttat hem till Piteå därefter, så delar de även intresset för ett specifikt område i yrket.

– Jag och Isabelle gillar utredningar medan Fredrik och Agata är lite mer kirurger. Vi är ett bra team som kompletterar varandra, säger Linda-Mari Landberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!