Båtvännernas känsla för Piteås nya konstverk i hamn

Piteå Båtmuseum och Piteåkonstnären Sture Berglund har byggt en båt som ska påminna om Piteå som sjöstad. Den 12 maj är det ”sjösättning” för den konstnärliga installationen vid Lindbäcks fastighet intill Piteå busstation.

Bo Sandberg, Anders Svensson och Lennart Grahn är några av de medlemmar i Piteå båtmuseum som arbetat med båten som ska synas från Västergatan och Prästgårdsgatan intill busstationen..

Bo Sandberg, Anders Svensson och Lennart Grahn är några av de medlemmar i Piteå båtmuseum som arbetat med båten som ska synas från Västergatan och Prästgårdsgatan intill busstationen..

Foto: Anders Sandlund

Piteå2022-02-27 16:00

När EU-bestämmelser sade stopp stod för en tänkt lekskulptur vid Sture Berglunds trädäck intill Tages bro stod han med en inköpt köl och specialbyggda spant till ingen nytta. Tio årsenare  fick han en idé inför Piteås 400 årsjubileum.

undefined
Konstnären Sture Berglund, själv medlem i Piteå båtmuseum, har formgivit båten som ska påminna om Piteås historia och kommer att finnas på en plats där fartyg gick in på 1600-talet.

Han såg bilder, kopparstick, i ett praktverk, Svecia Antiqua, från 1701.

– Man ser att det ligger fartyg ungefär vid den punkt där busstationen ligger i dag. Det visar alltså att det är en skillnad på 3,5 meter sedan dess, säger Sture Berglund.

Med den båt han formgivit vill Sture Berglund lyfta fram Piteås historia.

– Det syns för lite av vad Piteå egentligen är. Piteå är en gammal sjöfartsstad, säger han och nämner att Piteå haft hela 19 båtvarv.

undefined
På fasaden till Lindbäcks höga fastighet intill Piteå busstation ska den nya båten monteras. Den är gjord i samarbete mellan Sture Berglund och Piteå båtmuseum på uppdrag av Lindbäcks Group.

Sture Berglund är engagerad i Piteå båtmuseum och därför föll sig samarbetet när båten, som är en högsjösnipa, skulle skapas.

– Vi är lite hedrade av att få göra det. Det är inte som ett vanligt båtbygge det här, säger Anders Svensson, ordförande i Piteå båtmuseum och visar bilder på en låda med ånga som använts för att kunna böja plankorna till bordläggning.

Sture Berglund är noga med att lyfta fram de arbetslag bland Piteå båtmuseums uppåt 15 medlemmar, som arbetat med att ta båten från idé till verklighet.

– Jobbet skiljer sig mycket från det vi brukar göra. Det finns de som tror att den kommer att sjunka när vi sjösätter den, men det gör den inte. Den är ju tätad, säger Lennart Grahn och skrattar.

– Det har varit en utmaning. Vi har inte haft riktigt klart för oss hur vi ska få till linjeföring och allting. Att bestämma höjderna på hur skapet ska vara, det tar tid, säger Bo Sandberg.

Anders Svensson har ritat hållare till båten och berättar om hur den ska fästas:

– Tegelväggen tål ingenting. Vi måste in tre decimeter innanför den för att komma åt betongen. Det är mycket dialog med fastighetsägaren och de ska ha huvudansvaret för att montera.

undefined
Normalt sett spänner man bordläggningen från två sidor, men eftersom fasadbåten bara är halv (den ska sitta monterad mot en husfasad) har man fått tänka till och göra så kallad överbasning.

Pandemin gjorde att arbetet drog ut på tiden, men snart är det alltså dags för invigning. Just nu målas den. Båten får samma färg samma ton som detaljer i byggnaden och det läggs en indirekt belysning i varmt sken mot fasaden, så att den ska kunna avnjutas under den mörka årstiden.

– Här samlas folk från alla delar av Sverige. Man får in en story omkring det här, som syns på anslaget, säger Sture Berglund om läget intill busstationen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!