Nyår – glassorteringens högtid

Nyårsafton är kvällen för löften, bubbel och fyrverkerier. Näst efter midsommar är nyårsfirandet den helg då Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) ser en ökad inlämning av både färgat och ofärgat glas i återvinningsbehållarna. Champagneflaskor och mousserande vin står för en stor andel.

PITEÅ2014-01-03 06:00

Produktionen av nytt glas av återvunna glasflaskor och -förpackningar kräver mindre mängd energi och avger dessutom mindre mängd koldioxid. Glasbruken behöver samtidigt både färgad och ofärgad glasråvara.

Den ofärgade råvaran är särskilt känslig. Om färgade glasförpackningar hamnar i en behållare för ofärgade måste innehållet klassas som färgat.

Det medför att glasbruken tvingas producera sitt ofärgade glas av sand, soda och kalk i stället för att använda återvunna glasförpackningar.

Vid tillverkning av ofärgat glas använder glasbruken 40 procent återvunna glasförpackningar, 50 procent används vid tillverkning av brunt och hela 90 procent vid tillverkning av grönt glas.

Ännu mer återvunna glasförpackningar skulle kunna användas, främst vid tillverkning av ofärgat glas.

– En förutsättning är att vi tillsammans blir ännu bättre på att färgsortera. Ofärgade glasförpackningar lämnas i sin behållare och färgade i sin. Skölj ur kladdigt innehåll innan du lämnar dina glasförpackningar och lämna lock och kapsyler i plast- eller metallinsamlingen, uppmanar därför Annica Dahlberg vid Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI).

Kent Carlsson, vd vid FTI anser att gemene man kan göra källsortering till ett nyårslöfte.

– Samtidigt vet vi alla hur svårt det kan vara att hålla löften som görs på nyårsafton. Men för mig är vetskapen om att alla glasförpackningar kan användas igen ett tillräckligt bra argument, säger han.

Fakta Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI)

FTI ansvarar för insamling och återvinning av förpackningar och tidningar från landets hushåll via återvinningsstationer och fastighetsnära insamlingsplatser.

Verksamheten finansieras med förpackningsavgifter som producenter betalar och därmed uppfyller sitt lagstiftade producentansvar.

FTI ägs av materialbolag som i sin tur ägs av branschorganisationer och företag som tillverkar, säljer, fyller eller återvinner förpackningar och tidningar.

Källa: ftiab.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!