Nya utmaningar när uteserveringar stängs

Snart stängs alla uteserveringar och restaurangerna tappar många av sina sittplatser. "Smittskyddsreglerna är fortfarande desamma så det gäller för företagen att tänka nytt", säger Tommy Nordsvahn, livsmedelsinspektör.

När uteserveringarna stänger tappar många serveringsställen en stor del av sina sittplatser och nya utmaningar för att kunna följa riktlinjerna väntar.

När uteserveringarna stänger tappar många serveringsställen en stor del av sina sittplatser och nya utmaningar för att kunna följa riktlinjerna väntar.

Foto: Maria Johansson

Piteå2020-08-20 17:00

Sedan lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen kom den första juli har Piteås livsmedelsinspektörer genomfört en rad kontroller av serveringsställen.

– Det har varit en bra sommar och många företagare säger att den gått bättre än man kunnat föreställa sig, berättar Tommy Nordsvahn, livsmedelsinspektör.

Han säger att de allra flesta jobbat suveränt utifrån de förutsättningar myndigheterna gett.

– De har tagit till sig kravet på egenkontroll och identifierat riskmoment i sin verksamhet, tagit fram arbetssätt för hur de ska agera om saker inte blir som planerat, om det exempelvis plötsligt dyker upp en massa kunder man inte räknat med.

När uteserveringarna nu stängs tappar många serveringsställen en stor del av sina utrymmen och sittplatser.

– Det blir ett annat läge men reglerna är ju fortfarande desamma så företagen måste göra ett omtag och återigen fundera på hur de bästa kan anpassa verksamheten till riktlinjerna, säger Tommy Nordsvahn.

Den kommunala tillsynen kommer att fortsätta som vanligt men livsmedelsinspektörerna kommer också att vara tillgängliga för att svara på frågor kring nya lösningar och idéer från företagen.

– Verksamheterna måste vara kreativa och till viss del hitta andra sätt att jobba på. De är välkomna att höra av sig med sina idéer. Vårt mål är att hålla samhället smittfritt, inte att jaga verksamheter.

Tommy Nordsvahn ser stora fördelar med närheten till övriga delar av samhällsbyggnadsförvaltningen, såsom mark och miljö och teknik och gator, när alla nu sitter under samma tak i nya lokaler i Stadsporten.

– Med flera kompetenser på samma ställe blir det lättare att bemöta de idéer som företagarna lägger fram, konstaterar han.

Men det är inte bara serveringsställena som måste ta sitt ansvar för att riktlinjerna följs.

– Jag skickar ut en uppmaning till Piteåborna om att tänka sig för. Att lyssna på personalens uppmaningar om att backa och hålla avstånd. De gör det ju inte för att kritisera sina gäster utan för att skydda sin verksamhet.

Överhuvudtaget skulle han gärna se att alla i samhället hjälps åt med påminnelser om att hålla avstånd.

– Håller man bara en positiv och trevlig ton tror jag de flesta tar det på rätt sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!