Nya uppsägningar drabbar inte Piteå

UTBILDNING. Senaste året har ett 20-tal personer sagts upp vid Luleå tekniska universitet och nu får ytterligare fyra personer gå. Anledningen är minskat studentantal och medelbrist. Institutionen för musik och medier i Piteå har dock god ekonomi och berörs inte av uppsägningarna.

Piteå2007-07-05 00:00
Resultatet av den nyligen avslutade övertalighetsförhandlingen på LTU är att fyra lärare vid Institutionen för matematik sägs upp. Tidigare i vår var det Institutionen för industriell ekonomi och samhällsekonomi (IES) som berördes.

En översyn av administrativ personal har också genomförts men utan uppsägningar som resultat. Som vanligt är det problem med ekonomin som uppges som skäl, framför allt beroende på bristande studentsökningar till grundutbildningarna.

Snabb expansion

Trenden med minskande studentantal är tydlig i hela landet och Luleå tekniska universitet är långt ifrån ensamt om problemet. Enligt en enkät som fackförbundet ST:s tidning ST Press gjort har fler än hälften av landets universitet och högskolor haft övertalighetsförhandlingar det senaste året.

Universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, som också är fackligt aktiv, är dock inte speciellt bekymrad.

- Man ska komma ihåg att Luleå tekniska universitet vuxit väldigt fort. 1995 hade vi 5 000 studenter. I dag är det 13 500. Just nu är konjunkturen god och folk får arbete istället för att studera.

Men ytterligare en förklaring till nedgången anas mellan raderna.

- Vi har ju en ny regering som skickar tydliga signaler om att satsa på kvalitet istället för kvantitet på universiteten. Men vad det egentligen betyder kan man fråga sig.

Några ytterligare uppsägningar är inte att vänta till hösten, enligt Edenbrink.

- Nej, vissa studentgrupper, exempelvis på lärar- och vårdutbildningarna, är snarare överfulla. Och vi har ju lovat att ge alla en fullgod utbildning.

Piteå på rätt köl

Personalen på Institutionen för musik och medier i Piteå, tidigare Musikhögskolan, behöver inte oroa sig. Ekonomin är god och man har sluppit övertalighetsförhandlingarna, trots att utbildningarna i Piteå kostar två till tre gånger mer än "vanliga" utbildningar.

Och för den goda ekonomin ger Lena Edenbrink gärna beröm till tidigare prefekten Karin Ljuslinder.

- Det känns väldigt kul att man är på rätt köl i Piteå igen. Ju dyrare utbildningarna är desto mer beroende är man av att studenterna tar ut sin examen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om