Nya trenden bland fyrverkerier passar djurägare

Tysta fyrverkerier ökar i popularitet och säljaren Mikael Alsafar tror att djurägare bidrar till trenden. Nyårsafton innebär dock fortsatt en hel del smällar och många får jobba aktivt med att lugna sina fyrbenta vänner.

Mikael Alsafar säljer fyrverkerier inför nyår. "Vi säljer rislyktor och tysta fyrverkerier för de som är oroliga för djuren," säger han.

Mikael Alsafar säljer fyrverkerier inför nyår. "Vi säljer rislyktor och tysta fyrverkerier för de som är oroliga för djuren," säger han.

Foto: Sebastian Eklund

Piteå2022-12-30 16:30

Dagen före nyårsafton öppnar Mikael Alsafar, ägare av North auto care, upp sin container med fyrverkerier. Han har varit på Backen och sålt i ett par dagar men det är den 30 december Piteåborna köper som mest fyrverkerier.

– Vi säjer mer och mer varje år. Vi skaffar större lager så att det ska räcka, men det tar alltid slut. Just i år har de stora lådorna, som kallas tårtor, försvunnit extra snabbt, berättar han.

Många ser raketerna som en del av traditionen runt nyår. 

– Jag ser både gamla och unga som kommer och köper av alla möjliga sorter, säger han. 

De senaste fyra åren har Mikael Alsafar märkt att efterfrågan på tysta fyrverkerier har ökat. Han tror det beror på att djurägare också vill hålla vid traditionen.

– De är mer som ljussignaler man skjuter upp, de smäller men inte alls lika högt. De och rislyktor är populära alternativ till fyrverkerier, säger han.

Denise Lundholm har haft både rädda och lugna hundar. Hon ger sina tips på hur man kan göra för att få hunden att känna sig trygg under firandet.

– Många har skaffat hund under pandemin och det har varit mindre firanden under de senaste åren. Har man en corona-valp så ska man inte lämna den själv eller åka till ett stort firande. Speciellt om man inte vet hur de kommer reagera, säger hon.

Hon tror att många hundägare som är på större nyårsfester tror att de har bättre koll på hunden än vad de har.

– Det kan vara så att hunden håller rädslan inom sig även om den inte uttrycker det, säger hon.

Denise Lundholm tipsar även om att köpa ben som hunden kan ligga och gnaga på under smällarna, som en distraktion. Det är även en bra idé att rasta hunden före tolv-slaget då de flesta raketer skjuts.

– Om man ändå måste gå ut med hunden nära midnatt så är det bra att ha hunden i en sele som den inte kan smita sig ur. Man borde också märka hunden ordentligt om den skulle rymma, säger hon.

Under nyår brukar hon spela musik och gå ner i tvättstugan och tvätta med hundarna så att de inte ska höra smällarna.

– Det är viktigt att inte hispa upp sig själv för då gör hundarna det också. Om hunden är riktigt rädd så kanske man borde söka sig till en annan plats, där de inte skjuter så mycket, säger Denise Lundholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!