Nya rutiner för barntandvård

Region Norrbotten höjer åldern till tre år för den första tandvårdsundersökningen. Istället får barnhälsovården ansvar för tandvården för de riktigt små barnen.

Charlotte Hansson, verksamhetsutvecklare vid divisionsstab tandvård.

Charlotte Hansson, verksamhetsutvecklare vid divisionsstab tandvård.

Foto: KJELL_OBERG

Piteå2019-01-24 20:16

Tidigare har barnen redan i ettårsåldern fått en kallelse och därmed har föräldrarna haft möjlighet att få träffa en tandsköterska. I första hand för att prata om tandborstning och kost, men även för en första titt på den lilles tandstatus. Nu kommer det första besöket att ske först i treårsåldern för de flesta barn.

– Alla svarade inte på kallelsen. tror att den här lösningen är bättre, säger Charlotte Hansson, verksamhetsutvecklare på divisionsstaben tandvård.

Förändringen är beslutad, men det är först nu som de nya reglerna blir verklighet ute i verksamheten. Enligt Charlotte Hansson handlar det inte om att spara pengar.

– Nej, det handlar om att frigöra tid till de barn som verkligen har behov av tandvård. Det är väldigt nytt det här, men så här ser det ut i nästan i hela landet. Norrbotten är lite sent ute med förändringen.

Istället för att möta en tandsköterska kommer alltså ettåringen med föräldrar att möta personal inom barnhälsovården.

– I samband med besöken ska personalen ta upp tandvårdsfrågor. Det handlar om att titta i munnen, men de ska också fråga om kroniska sjukdomar, mediciner, kost, om barnet får nattmål, om äldre syskon har haft hål i tänderna och om föräldrarna regelbundet borstar tänderna på barnet.

När ska man börja borsta?

– Direkt när första tanden kommer. Det ska göras på ett lekfullt sätt, men regelbundet morgon och kväll.

Om personalen inom barnhälsovården upptäcker barn i riskzonen så skriver de en remiss till tandvården där barnet får träffa en tandhygienist.

– För de allra flesta småbarn finns inte det behovet, men genom den här förändringen tror vi att det blir lättare att fånga upp dem som behöver få träffa tandvårdspersonal, säger Charlotte Hansson.

Hur ärt tandhälsan generellt bland barnen?

– Sett till alla barn så har det skett en förbättring, men vi kan i hela landet se en viss försämring bland 3-4-åringar. Det är alltså särskilt viktigt att fånga upp dem i god tid. Vi tror att den här förändringen är till hjälp i det arbetet.

Vad tror du att försämringen i den här åldersgruppen beror på?

– Kosten har stor betydelse, inte minst sockret. Det söta är lättillgängligt och vanligt. Det är så klart viktigt att föräldrarna tar ansvar och är varsam med sockerintaget, säger Charlotte Hansson.

Barn och ungdomar i Norrbottens län har kostnadsfri tandvård till och med det år de fyller 23. Det är fritt att välja tandvårdsmottagning i hela länet, antingen någon inom Folktandvården eller hos en privat vårdgivare som har avtal med landstinget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!