I fredags presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten en rad nya coronaåtgärder. Bland annat kommer alkoholförsäljningen att förbjudas på barer och restauranger efter klockan 20.00 från och med den 24 december. Dessutom begränsas antalet restaurangbesökare till max fyra personer.
Kalles krog i Piteå förlorade cirka 95 procent av gästerna när alkoholservering förbjöds efter klockan 22. Nu ser ägaren Pontus Öberg ingen annan utväg än att stänga helt.
– Det går från hårt till katastrof naturligtvis. Det är bara vänta ut tills det blir någon ordning på det här, säger han.
Hur länge kan ni vänta?
– Jag har varit en företagare och sparat i ladorna så det är inte så att jag har tänkt att gå i konkurs. Men det kostar mig ungefär 100 000 i månaden att ha stängt.
Han tycker det är tråkigt, men konstaterar att det inte är någon idé att gnälla.
– Det är bara dra sitt strå till stacken och stänga, för folk ska inte behöva dö av det här,
Samtidigt gör krögaren ingen hemlighet av att han tycker att regeringen och Folkhälsomyndigheten riktar in sig fel.
– Smittspridningen sker inte på krogarna nu. Jag har haft två, tre stycken som druckit en öl mellan klockan 8 och 22. Att stänga mig ger ingen verkan med tanke på hur det ser ut i lokaltrafiken och butikerna. Om jag går in på Hennes och Mauritz har de mer folk på en dag än vad jag har haft på flera månader på Kalles.
Centrum krog i Piteå förlorade cirka 90 procent av bokningarna när andra vågen slog till. Nu blir det ännu värre.
– Vi kanske måste ta sista bordet klockan 18, men vi kan ändå ha öppet och lämna ut påsar och sälja presentkort. Vi får försöka glädjas åt det lilla och inte gräva ned oss. Vi försöker hitta alternativa lösningar, säger delägaren Ida Åhman.
Hur hårt slår det här mot restaurangnäringen?
– De ber oss i princip att stänga, så det är ganska hårt.
Ida Åhman vill inte uttala sig om beslutet är rätt eller fel. Däremot konstaterar hon att trängsel inte är något problem för dem.
– Jag vet inte hur det ser ut i södra Sverige, men vi har inget problem med att hålla avstånd i restaurangen som det är. Då tycker jag det är lite hårt att vi måste stänga ned ytterligare. Nu kanske vi bara kan släppa på en timmes ankomst istället för att sprida ut det över kvällen. Det blir lite tokigt.