Nya regler öppnar för fler A-traktorer

Piteå sticker ut i statistiken. Här finns en tredjedel av Norrbottens alla A-traktorer och "epor" är oerhört populära bland stans 15–17-åringar.

A-traktorer är omåttligt populära i Piteå. Här finns en tredjedel av länets "epor" som de fortfarande kallas, vilket Strömbackaskolans parkering en vardag är ett tydligt bevis för.

A-traktorer är omåttligt populära i Piteå. Här finns en tredjedel av länets "epor" som de fortfarande kallas, vilket Strömbackaskolans parkering en vardag är ett tydligt bevis för.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2020-09-30 19:00

Begreppet epa är inte korrekt, men lever kvar inte minst bland de som kör fordonen. Och de är många, i Piteå hela 457 stycken medan det finns 105 i Älvsbyn och 42 respektive 44 i Arjeplog–Arvidsjaur. I länet totalt 1 581 och i landet 29 534 stycken.

I somras infördes nya regler. Den 15 juli togs kravet att fordonets hastighet på lägsta växeln ska vara högst 10 kilometer i timmen vid 2/3 av ursprungsmotorns maximala varvtal bort. A-traktorns högsta hastighet får dock fortfarande vara högst 30 kilometer i timmen.

undefined
Rickard Andersson vid Piteå motoroptimering är en av de som bygger om personbilar till A-traktorer, bara ifjol 120 stycken. Via dator omprogrammeras bilens styrdon.

Det öppnade upp för en större marknad, helt enkelt fler bilar som kan byggas om till A-traktorer.

Rickard Andersson vid Piteå motoroptimering är en som programmerar om bilar. Metoden att elektronisk strypa gasen började för honom med arbetsfordon, som jordbruksmaskiner.

– Men sen gjorde vi nåt fordon uppe i gruvan och att jag tänkte att "det här borde ju kunna fungera på en personbil också", berättar han.

I Piteå är det många firmor och privatpersoner som gör om personbilar. Olika tekniker används, men slutresultatet är detsamma – fordonet går max att köra 30 kilometer i timmen.

Andersson använder sig inte av styrboxar eller chip, utan gör en omprogrammering av styrdonet så att gasen stryps elektroniskt då hastigheten blir för hög.

– Det är nästan "idiotsäkert" och svårt att manipulera, säger han och berättar att han ibland, på uppdrag av föräldrar, fått i uppdrag att åtgärda mindre effektiva fartspärrar som lätt kunnat manipuleras.

undefined
En vanlig syn i Piteå, särskilt vid lunchtid och då skolorna slutar; en A-traktorförare på väg skapar köer av andra bilar bakom sig.

Andersson och kollegorna vid Piteå motoroptimering gjorde totalt 120 A-traktorbyggen ifjol.

– Men vi är ändå inte störst på det, det finns fler som är bland de största i landet, säger han och konstaterar att det också görs en hel del svartjobb, med mer eller mindre bra resultat.

De nya reglerna har inneburit inte bara en större marknad, fler bilar som kan byggas om, utan också att priserna på färdiga A-traktorer sjunkit. Fortfarande gäller dock att fordonet är värt mer ombyggt än som vanlig bil.

Förutom inköpspriset får man räkna med cirka 10 000 kronor för att få en korrekt fartspärr. Utöver den elektroniska strypningen ska sedan baksätet tas bort och byggas in med galler eller liknande, kvar får endast en styrhytt finnas. Dessutom ska 60 procent av fordonets vikt läggas på drivhjulen.

– Så en fyrhjulsdriven bil är egentligen bäst att bygga om, konstaterar Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!