Nya regler för begagnade kaminer

Från och med den 1 juli i år började nya regler gälla för installation av braskaminer och vedspisar. Syftet är att minska på utsläppen från vedeldning.

De nya reglerna gör det svårare att få startbesked för att installera en begagnad kamin. (Arkivbild)

De nya reglerna gör det svårare att få startbesked för att installera en begagnad kamin. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2018-09-20 05:05

Främst berör de nya reglerna begagnade kaminer och vedspisar. Kravet från och med den 1 juli i år är att det ska finnas ett typgodkännande i samband med alla nyinstallationer av braskaminer och vedspisar. Men det finns tolkningsutrymme i regelverket.

– Vi ska beakta byggnadens ålder och karaktär före vi ger startbesked. Har man ett äldre hus och vill installera en begagnad kamin från samma tid som det huset är från så ska det knappast vara ett problem, säger Lars Holmberg, bygglovshandläggare vid Piteå kommun.

Ännu har varken han eller hans kollegor stött på några problem kring de nya reglerna, men deras inställning är att de inte ska vara allt för hårda i sina tolkningar av de nya reglerna.

– Det som blir viktigt i och med de nya reglerna är att alla kaminer som installeras ska ha ett typgodkännande, det har de flesta nytillverkade kaminerna, säger Lars Holmberg.

Han råder dock dem som planerar att installera en kamin att välja en ny och effektiv kamin, som har en bra verkningsgrad.

– De flesta vill köpa nytt. Det händer ibland att någon som har ett gammalt hus vill sätta in en gammal, tidstypisk kamin, säger han.

Innebär det här att det blir svårare att komma billigt undan genom att köpa en begagnad kamin?

– Är det en begagnad kamin som har ett typgodkännande så är det okej. Och har man ett äldre hus eller stuga så är det också lättare att få en begagnad kamin godkänd, säger Lars Holmberg.

Reglerna gäller inte kakelugnar och öppna spisar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!