Att motverka undernäring är en av de största utmaningarna inom äldrevården. Livsmedelsverkets nya råd innebär bland annat många små energitäta mål, mer fokus på individen och mer kunskap till personalen.
Måltiderna behöver i större utsträckning främja aptit och matglädje och bli en tydligare del i omvårdnaden. De nya råden trycker på behovet av flexibla arbetssätt som gör det möjligt att erbjuda olika lösningar för olika individer.
Det här ställer nya krav på kommunerna. Men Helena Lundberg, avdelningschef för måltidsservice tror att Piteå ligger bra till.
– Jag tycker att vi uppfyller råden. Men vi ska gå igenom direktiven för att se om det föranleder någon förändring från vår sida.
Kommunens måltidsservice erbjuder 21 rätter att välja på. Vid vård- och omsorgsboenden gäller två rätter.
Vid boendena finns kostombud och representanter från matlagningen som träffas regelbundet. Här vägs de boende regelbundet och individuella bedömningar görs.
De gäller inte i hemtjänsten.
– Vid boendena är det ju dygnet runt service och då är det lättare att hålla koll än för de som bor hemma med hemtjänst, säger Eva Grönberg, hemtjänstchef.
För äldre i hemmet gäller att en lista ska kryssas i med val om mat om brukaren nyttjar kommunens måltidsservice.
– En del gör det själva medan andra får hjälp av anhöriga. Personalen hinner knappt bära ut maten och har inte tid att hjälpa till med det.
Stanna vid måltiden och hålla sällskap görs bara om det är bedömt av biståndshandläggare att det behövs.
Om livsmedelsverkets råd ska följas krävs förändring hos brukarna i hemmen. Måltiderna ska bli en tydligare del av omvårdnaden.
– Vi gör vad vi får i uppdrag. Får vi direktiv om att förändra så gör vi det. Det tar tid och personalen får mer att göra. Då kommer vi in på frågan om vad undersköterskornas uppgift ska vara? Kanske behövs andra anställda som kan hjälpa till med exempelvis städning så att undersköterskorna kan ägna sig åt det de är utbildade för.
Till 2035 har antalet personer över 80 år nästan fördubblats. Många av dem kommer att behöva stöd med mat och måltider.