Rådet att stanna hemma med barnen vid symtom, som gavs under pandemin, har fått starkt genomslag hos svenska småbarnsföräldrar som vabbar mer än någonsin. Nu när förskolorna är igång på allvar funderar många kring vab: när får barnen egentligen gå på förskolan och när måste de stanna hemma?
Uttaget av vab för 2022, alltså året efter pandemin, var nära 28 procent högre än för 2019, det vill säga året innan. Nu vill regeringen dra i handbromsen genom att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att revidera råden "Smitta i förskolan".
– Tydligare vägledning kring hur man kan förebygga att sjukdomar och smittor sprids samt möjliga rekommendationer för när man ska vara hemma, underlättar för alla. Det är ett gemensamt ansvar att förebygga smittspridning, säger socialminister Jakob Forssmed (Kd).
Smittskyddsläkare Anders Nystedt välkomnar tydligare råd.
– Det har ju blivit rätt stökigt efter covid kring hur förkyld man får vara. Många har ringt mig och frågat "vad är en förkylning?". Jag tycker att det är bra med tydligare råd men oftast kan man lita på föräldrarnas omdöme. I dagliga livet ska man inte vara jätterädd för att dra på sig förkylningar, men ändå inte exponera andra i onödan.
Varför är uttaget av vab 28 procent högre 2022 än innan pandemin?
– 2022 kanske man var kvar i restriktionstänket. Man var säkert mer rätt ute 2019 än man var 2022.
Han menar att det kan finnas en överdriven rädsla både hos förskolepersonal och föräldrar, men även att immunförsvaret blivit svagare på grund av pandemin.
– Det är som om man inte konditionstränar på ett halvår, då går det tungt. Med immunförsvar är det likadant, man måste träna immunförsvaret och det gjorde man inte under pandemin utan undvek alla smittor, säger Anders Nystedt.
Han berättar att virussjukdomar och luftvägsinfektioner är som mest smittsamma i början.
– Första dygnet när man hostar och fräser smittar det som mest, sen avtar det ganska snabbt. En killgissning om vad som kommer att stå i de nya råden är att barnen bör stanna hemma dagen man insjuknar och vara feberfria minst en dag, säger Anders Nystedt.
Smittskyddsenheten planerar att erbjuda utbildningar till kommunernas förskole- och skolpersonal men väntar tills dokumentet från FHM blir klart.