Alla förtroendevalda politiker i Piteå kommun får ersättning för utebliven inkomst vid sammanträden, även de som inte har någon inkomst. Detta system har kritiserats och när arvodena var på dagordningen under måndagen var förslaget att ta bort schablonersättningen.
– Vi vill absolut inte sänka arvodet, vad vi gör är att vi tar bort ett schablonbelopp för förlorad förtjänst som alla här inne har fått, även de som inte har förlorat förtjänst, säger Patric Lundström, vice ordförande i kommunstyrelsen.
I verkligheten får förslaget konsekvensen att studenter, pensionärer och arbetslösa ledamöter får mindre i ersättning.
– Patric försöker vilseleda. Arvodet i dag är kring 1 500 kronor och plockar man bort konstruktionen med schablonen om förlorad arbetsinkomst då försvinner 500 kronor, sade Lage Hortlund (SD) som var väldigt upprörd.
– Socialdemokraterna har 40 procent av väljarna och tar 90 procent av alla arvoden. Det finns ingen rättvisa. Nu vill man dessutom minska ersättningen för själva nerven i det demokratiska system. Vi folkvalda fritidspolitiker. Kasta det här förslaget i papperskorgen, fortsätter han.
Håkan Johansson (M) presenterade ett eget förslag för arvoden och yrkade på återremiss. En del i det var att bestämma heltidsarvodet för sammanträden till 1 500 kronor. Andra delar i förslaget var att sänka arvodena för nämndsordföranden och vice kommunalråd. Samt att höja ersättningen för andre vice ordförande i kommunstyrelsen och låta det tillfalla oppositionen.
– Om vi vill ha engagerade politiker då måste vi också ha rimliga ersättningar för det jobb som läggs ned, säger Håkan Johansson.
Han fick stöd av bland annat KD, L, SD, SLP och SJVP. C yrkade bifall till förslaget trots att de delvis höll med övriga oppositionen.
– Även om vi tycker att många förslag hade varit bra för kommunen så vill vi inte frångå principen att den kommande majoriteten inte ska sätta sina egna löner, säger Anton Li Nilsson.
Håkan Johansson var besviken och ifrågasatte att det är någon princip.
– Jag vädjar till våra gamla vapendragare inom alliansen att ändå rösta för en återremiss för att ge det här förslaget en chans.
När voteringen var avgjord stod det klart att 30 ledamöter röstade ja, 17 nej och 1 avstod. Vilket innebär att det blev en minoritetsåterremiss.