Flera myndigheter har redan gjort det - åklagarna, skatteverket, försäkringskassan, arbetsförmedlingen, kronofogden med flera.
Nu är det dags för polisen och arbetet pågår för fullt. Den första hållpunkten kommer den första juli då den regionala indelningen med geografiska gränser och huvudorter ska vara beslutade.
- Det pekar på att de fyra nordligaste länen bildar en region, säger Håkan Karlsson, som i dag deltar i ett seminarium om polisomorganistationen tillsammans med bland andra utredaren Thomas Rolén i genomförandekommittén. Inviger gör justitieminister Beatrice Ask.
Lokala poliser
Målet är en polismyndighet som ska ha sju geografiska regioner under sig.
- För människorna i länet har omorganisationen ingen betydelse. Det vi har tryckt på i dag är att basverksamheten, att polisverksamheten på kommunnivå inte får bli sämre. Jag anser att vi borde få resurser vid en sådan här omorganisation så att det vardagliga polisarbetet kan bli bättre.
Hela polissamordningen ska vara klar den första januari 2015 efter sju genomförda steg. En referensgrupp som speglar polisen är med i arbetet. Från Norrbotten medverkar en från länet.
- Jag har pekat på vikten av att ha poliser som kan lokala förhållanden. Det är en viktig fråga för oss och utredaren Thomas Rolén stödjer tanken om att bygga underifrån.
Civilanställda
Än så länge är mycket oklart.
- Men den oro som finns, finns bland de civilanställda. De är rädda för att sammanslagningen medför rationaliseringar som gör att vi behöver färre medarbetare.
Fortfarande är frågan för generell. Än finns inga detaljer som kan väcka funderingar klara.
- Men ju längre fram vi kommer och ju mer detaljer vi får rätt på ju mer kommer det att diskuteras och oroas.
Själv tycker Håkan Karlsson att omorganisationen är bra.
- En nationell polis är bra där vi kan bli mer enhetliga, i dag spretar det för mycket. I och med omorganisationen kan vi ägna kraft åt viktiga frågor, som trygghetsfrågor för allmänheten.