Nya nedskärningar i skolan väntar: "Stålbadsår"

Efter det stora stålbadet väntar nu nya nedskärningar i skolan. Förvaltningen väntas gå med elva miljoner kronor i underskott och rektorerna har fått i uppdrag att dra ned på personal till hösten. "Vi riskerar sjukfrånvaro, ohälsa och avhopp", säger skolchefen Malin Westling.

Skolchefen Malin Westling, till höger, säger att neddragningarna kan få stora negativa konsekvenser. "Det känns tungt."

Skolchefen Malin Westling, till höger, säger att neddragningarna kan få stora negativa konsekvenser. "Det känns tungt."

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2023-04-26 20:00

Barn- och utbildningsnämnden, exklusive Grans, redovisar ett underskott på 1,8 miljoner kronor till och med mars månad i år. Bland annat ligger ökade kostnader för skolskjutsar, IT-licenser och fler elever som studerar på annan ort bakom underskottet.

– Händelser i omvärlden har lett till stora kostnadsökningar i samhället vilket även gett stora konsekvenser för offentlig verksamhet som förskola och skola. Till exempel så höjs indexuppräkningen med 10 procent på elevernas bussåkande, det är ungefär dubbelt så mycket som tidigare år, säger Malin Westling, skolchef i Piteå kommun.

Enligt nuvarande prognos kommer förvaltningen att gå med elva miljoner kronor i underskott i år. Det motsvarar 1,1 procent av nämndens totala budget. För att klara budgeten har rektorer på förskola och grundskola fått i uppdrag att se över sin organisation inför hösten.

– Dra ned på personal helt enkelt. Det kan innebära att vi kommer att ha större klasser inom grundskolan eller större barngrupper inom förskolan, säger Carmen Karlsson, samordnande controller och inköpssamordnare på utbildningsförvaltningen.

undefined
Carmen Karlsson på utbildningsförvaltningen informerade barn- och utbildningsnämnden om det tuffa läget som väntar.

Det nya stålbadet kommer efter att Utbildningsförvaltningen tidigare beslutet om ett stort besparingspaket under 2023 som främst drabbar utsatta elever. Bland annat beslutades att lägga ned samspelsteam och ta bort socialpedagog och elevassistenter på Strömbackaskolan.

– Vi har omhändertagit ganska mycket genom åren. Det är i stort sett bara personal som är kvar att ta ifrån, säger Carmen Karlsson.

Skolchefen Malin Westling är orolig över konsekvenserna som neddragningarna kommer att få.

– Personalen är så otroligt utarbetad sedan pandemin. Man har kört 110 kilometer i timmen på tvåans växel under en väldigt lång tid. Även om vi förstår att vi måste dra in på personal är vi rädd att det skapar oerhörda svårigheter. Vi riskerar sjukfrånvaro, ohälsa och avhopp. Det är så skört just nu.

undefined
Större barngrupper i förskolan är att vänta när Utbildningsförvaltningen ska spara pengar.

Hon ser heller ingen möjlighet att dra ned på förvaltningsövergripande kostnader.

– Även uppe på förvaltningen har vi varit anorektisk under ett långt tag. Det är svårt att dra ned på personal. Då riskerar vi även där personalavhopp och liknande. Vi hade egentligen budgeterat för att köpa in utredare för att avlasta, men det kommer vi inte göra. Vi får jobba kvällar och nätter helt enkelt. 

Medan förskola och grundskola kan tvingas skapa större klasser och avdelningar löser Strömbackaskolan delvis underskottet genom naturliga neddragningar.

– De kommer inte att öppna programmen Restaurang och livsmedel och Estet-media på grund av för få sökande. Man kommer även dra in klasser på teknik och vvs på grund av färre sökande, säger Carmen Karlsson.

undefined
Strömbackaskolan kommer att besluta om nollintag på Estet-media och Restaurang- och livsmedelsprogrammet. (Arkivbild)

Carola Bergman (S), ledamot i barn- och utbildningsnämnden, kallar 2023 för ett riktigt stålbadsår.

– Vi är i ett trångt läge. Ekonomiskt sett ser det inte bra ut och det är tråkigt av många anledningar. Vi kommer gå upp och äska pengar i VEP:en (verksamhetsplanen) och vi får bara hoppas att vi får gehör. Trots allt vill jag ändå uppdra till förvaltningen att vidta åtgärder för att hålla budgetramen. 

Malin Westling säger att förvaltningen ska göra allt de kan. 

– 11 miljoner är jättemycket pengar. 1 procent av vår totala omfång. Det känns jättetungt men givetvis ska vi göra allt vi bara kan.

undefined
Skolchefen Malin Westling, till höger, säger att neddragningarna kan få stora negativa konsekvenser. "Det känns tungt."
Stora besparingar

Mellan åren 2014 och 2022 har barn- och utbildningsnämnden fått minska sina kostnader med cirka 120 miljoner kronor genom olika besparingsåtgärder. Detta på grund av ökat behov i verksamheterna och för att möta lagkraven och uppdrag från Skolverket men också på grund av volym- och prisökningar som nämnden inte har fått kompensation för de senaste åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!