Nya Bondöreservatet omfattar exempelvis nästan alla öar i fjärden. Länsstyrelsen betonar i sitt beslut öarnas betydelse som utflyktsmål för båtfolket. I synnerhet Stenskär med sin vackra sandstränder, mjuka flygsanddyner, svallgrus- och klapperstensfält. Fiskeläget på ön är från 1500-talet och där finns även många fornlämningar, bland annat labyrinter. På torr mark växer bottenviksmalörten, en art som bara finns i Bottenviken.
Milsvid utsikt
Största ön i reservatet, Jävreholmen, är med sina 25 meter över havet en av de högsta och därmed även en av de äldsta öarna i Piteå skärgård. På ön finns naturskogsmiljöer och vackra hällmarker med milsvid utsikt över skärgården. På ön finns även en mycket fin sandstrand, Storsanden, som inbjuder till sol och bad. Reservatet utgörs dessutom av flera mindre öar. Vissa bevuxna med tallskog, andra öppna och vindpinade.Många uppvisar ett rikt fågelliv med kolonier av måsar, tärnor, trutar, tobisgrisslor, ejdrar och andra änder.
En framtida stor ö
Stor-Räbben-reservatet utökas i och med gårdagens beslut till att även gälla Lilla Björn, delar av Bondöfjärden plus östra delen av Mellerstön med tillhörande vattenområden. De tre dominerande öarna, Mellerstön, Lill-Räbben och Stor-Räbben är sammanbundna via mäktiga strandängar, våtmarker och grundbottnar med mycket höga värden för såväl växter som djur. Här är effekterna av landhöjningen extra tydlig vilket medför att öarna inom några decennier växer samman till en enda stor ö.Stor-Räbben är den mest besökta ön i reservatet vars gamla fiskeläge har anor från 500-talet. På ön finns också anläggningar för friluftslivet. "Stor-Räbben ligger oskyddad för havets krafter och uppvisar en mycket vacker, karg och särpräglad natur som till vissa delar påminner om kalfjäll", skriver länsstyrelsen och anger även öns mycket höga kulturmiljövärden med många fornlämningar.
Handikappanpassat
Vargö-reservatet utgörs till största delen av artrika barrnaturskogar med höga naturvärden. "Produktiviteten varierar mellan högproduktiva strandnära granurskogar och magrare gammeltallskogar högre upp på ön. Reservatet uppvisar även stor variation av olika strandmiljöer och våtmarker" skriver länsstyrelsen som också påminner om Koskärets skönhet i form av öppna sandfält och kortvuxna spärrgreniga tallar. På Vargön finns uthyrningsstugor, brygga och en del andra anläggningar för att underlätta för besökare. Området är handikappanpassat.Koskäret blev naturreservat redan 1977 men utökas nu till att gälla stora delar av Vargön