Solen lyser redan varmt tidigt på torsdagsmorgonen vid Sikfors kraftverk. Vattnet forsar öronbedövande genom dammluckorna och instängda i en liten bassäng simmar ett 25-tal nystigna havsöringar.
Ture Johansson, som i många år skött fisktrappan, och Jan Isaksson, Pite Älvdals ekonomiska förening, är redan på plats. Snart ansluter personal från länsstyrelsen, konsultbolaget Sweco och Piteå kommun.
Alla inblandade har förstås förhoppningen att fler ska överleva och acklimatisera sig i Lillpiteälven än vad utfallet blev i fjol.
– Då sattes fisken ut sent i augusti i lågvatten och hälften dog ganska omgående. Nu är det längre tid fram till lekperioden och dessutom betydligt högre vatten, säger kommunekologen Dan Evander.
Han leder Lona-projektet som startade 2017 och är finansierat till 2021, men den här utsättningen av märkta öringar blir den sista. Det som återstår är pejling, inventering och elfiske.
– Det kan ju bli en fortsättning, men problemet är de två kraftverken. När vi startade projektet 2017 fanns det en dom som sa att fiskvägar skulle vara byggda den sista augusti 2018. Så blev det inte, som alla vet och tyvärr innebär det att havsöringen inte kan vandra ut till havs för att sedan återvända, säger Dan Evander.
När alla är samlade och klara klättrar Jan Isaksson ner i det kalla bassängvattnet. Med en stor håv fångar han öring efter öring, en del riktigt stora, som tas emot av Tomas Lindberg, Piteå kommun. Sedan sänker Ture Johansson ner fiskarna i bedövat vatten och skickar vidare till Peter Rivinoja som gör ett snitt, stoppar in sändaren och syr igen.
– Vi har större batterier i år som räcker 5-6 månader, berättar han.
På någon timme är 16 öringar sändarförsedda och placerade i transportbassängen. De får sällskap av ytterligare tio öringar.
Vid utsättningsplatsen i Yttersta är många intresserade och engagerade samlade. Utsättningen går snabbt och öringarna sticker ut i de höga strömmande vattnet.
– De verkar vara pigga och i bra form. Nu ska vi följa dem via fyra fasta pejlingsstationer och i början ska vi också använda mobil pejl, berättar Dan Evander.
Allt arbete handlar om att sprida havsöringen i Lillpiteälvens hela system som utgörs av sjöar och biflöden från Koler till Svensbyfjärden.
– Förutsättningarna är goda, men vi står och faller med vad som händer med kraftverken, säger Evander.